ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luca Alexei, student al Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău, a realizat pe pereții unei hale din orașul Padova, Italia, câteva picturi murale inedite. Acestea cuprind scene din lumea copilăriei, dar și chipul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.
 
Tânărul pictor a povestit reporterului de la Curentul (Moldova) de unde a venit propunerea de a picta în Italia. „Am fost recomandat de către părintele Vasile Ciobanu din satul meu natal, părintelui Vasile Corja care slujește în biserica în curtea căreia se află acum picturile murale. Prin intermediul picturilor mele am redat de fapt tradițiile și cultura noastră românească. Am dorit să aduc un pic mai aproape de moldovenii din Italia, o parte din tradițiile de acasă”, a mărturisit Luca Alexei.
 
El a lucrat la realizarea acestor picturi murale timp de o lună. „Am început de pe 11 octombrie si am terminat pe data de 11 noiembrie, exact cu o zi înainte de Sfințirea Bisericii Sfânta Cuvioasa Paraschiva din Padova, Italia. Au fost trei compoziții. Prima reflectă păstorul cum își protejează familia în care este redat tradițiile oamenilor de la țară, care știu și să muncească, dar și să sărbătorească. În a doua pictură sunt reflectate poveștile noastre, personaje cu diferite caractere și emoții. Și în a treia pictură este reflectat Ștefan cel Mare și Sfânt, bisericile și mănăstirile ctitorite de domnitor”, a declarat Luca Alexei.
 
 
 
 

„Am avut o experiență foarte interesantă, am cunoscut oameni noi. În special am întîlnit o familie tare grozavă care m-a ajutat foarte mult, m-au găzduit cîteva zile, de asemenea mi-au povestit multe lucruri frumoase și interesante despre orașul Padova. Am avut ocazia să cunosc și artiști locali de acolo, iar ulterior au apărut și unele comenzi”, mărturisește tânărul pictor.

Luca Alexei este din satul Costești (Moldova) și studiază la specialitatea „Arte Plastice și Design”. Ȋn timpul liber, e voluntar la organizația „Asociația Obștească Filocalia” din satul natal. „În viitor, îmi doresc cel mai mult să am casa mea, care va fi locul meu de creație. Acolo vor prinde viață picturile mele. Îmi doresc să am o familie fericită și să devin un pictor renumit”, spune Luca.