ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 15 august Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoarea Învierii și Înălțării cu trupul la cer a Sfintei Fecioare Maria. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este unul din cele mai îndrăgite sărbători pentru credincioșii ortodocși români, mai ales datorită evlaviei deosebite a românilor față de Născătoarea de Dumnezeu. Un foarte mare număr de biserici și de mănăstiri poartă acest hram,10 dintre cele mai importante fiind prezentate mai jos:

1. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Râmnicu Sărat (FOTO) a fost ridicată în timpul lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Lăcașul de cult face parte, alături de Casa Domnească, stăreție, turnuri și zidul de incintă, din Complexul Brâncovenesc, edificat de domnitor împreună cu unchiul sau, Mihail Cantacuzino spătarul, între 1690-1697, în stilul ce s-a impus în arhitectura româneasca sub numele de "stilul brâncovenesc". Biserica se remarca prin picturile murale executate de către renumitul Pârvu Mutu și prin ornamentația sculpturală a portalului.

2. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ițcani este o biserică ortodoxă din cartierul Ițcanii Vechi al municipiului Suceava, construită în secolul al XVII-lea pe ruinele unei biserici mai vechi. Ea se află pe strada Nicolae Labiș nr. 17, în stânga șoselei ce urcă din valea Sucevei spre vechea reședință voievodală a Moldovei și este inclusă în lista monumentelor istorice din județul Suceava. O legendă locală leagă începuturile acestei biserici de numele lui Dragoș Vodă, descălecătorul Moldovei. Acesta ar fi sosit pe aceste plaiuri venind din Maramureș și a întâlnit un batrân pe nume Iațco. Dragoș Vodă i-a poruncit acestuia ca împreună cu cei din neamul lui să ridice o biserică din lemn.

3. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vălenii de Munte este ctitoria lui Hagi Stoian Clucerul și a soției sale Ilinca din Ceptura și a fost ridicată în anul 1680 pe vremea domniei lui Șerban Cantacuzino. Biserica a fost zidită în formă de cruce, cu o singură turlă, după stilul cantacuzinesc. Bolțile și arcadele erau din cărămidă, cu catapeteasma din piatră, cu ziduri groase de peste un metru. Biserica a fost afectată de multe cutremure și ,după ce a fost refacută în 1746, i s-au mai adăugat două tesle și o clopotniță pe poartă.

4. Între instituțiile de bază ale orașului Dorohoi, așezată aproape de centru, se află bisericuța de lemn, cu hramul "Adormirea Veche și Nașterea Maicii Domnului". Aceasta are pisania românească cu litere chirilice, săpată în lemn deasupra ușii de la intrare: "Această Sfântă Biserică s-a înălțat întru cinstea și lauda Adormirii Precistei de Dumnezeu Născătoare și Pururea Fecioară Maria, în zilele lui Constantin Moruzi V.v. leat 7287/1779 luna aprilie". Bisericuța este construită din bârne de stejar pe temelie de piatră, ridicată până la înălțimea de un metru și este trecută în rândul monumentelor vechi naționale.

5. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Brașov este o biserică ortodoxă aflată în binecunoscuta Piață a Sfatului. Ca și alte lăcașuri de cult ortodoxe din centrul Brașovului, aceasta se află ascunsă într-o curte și nu are fațadă la stradă. Ea a fost construită dupa modelul bisericii grecești ortodoxe din Viena și,în data de 9 iunie 1895, în urma unor impresionante eforturi din partea cunoscutului protopop și cărturar Bartolomeu Baiulescu, se pune piatra funamentală a lacașului, sfințit de mitroplitul Ioan Metianu în 18 iunie 1899. Biserica este de tip sală, frumos ornată, cu iconostasul școlii brașovene, și picturi damiane. Turnul, în stil bizantin, este construit deasupra casei parohiale.

6. La 8 kilometri de Fălticeni se află localitatea Baia, care a fost cel mai vechi oraș și prima capitală a Moldovei, dar care astăzi este doar un sat ca multe altele, cu monumente din trecut. Biserica Adormirea Maicii Domnului este o ctitorie a domnitorului Petru Rareș din anul 1532.Aceasta păstrează atât pictura interioară cât și pe cea exterioară,în tabloul votiv apărând ctitorul domnitor Petru Rareș, Elena Doamna, soția și fiul lor, Ilias. Biserica este construită din piatră și cărămidă, în plan rectangular, fără turlă.

7. Biserica Adormirea Maicii Domnului este o altă biserică ortodoxă din Brașov cunoscută și sub denumirea "Biserica Ortodoxă Brașovul Vechi". Aceasta este construită cu ajutorul bogatului negustor brașovean Stefan Necula si a fost sfințită în data de 11 mai 1783, de episcopul Ghedeon Nichitici.Biserica este construită din cărămidă și piatră, în stil baroc, în formă de treflă și este întregită cu un pridvor, boltit cu arcade. Deasupra pridvorului este turnul clopotniță, pătrat, din cărămidă și piatră cu timpane laterale, acoperișul este în formă de șa, realizat cu țiglă sozi.

8. Biserica Adormirea Maicii Domnului din București, cunoscută și sub denumirea de Biserica Icoanei, este un lăcaș ortodox aflat în apropiere de bulevardul Magheru, lângă parcul "Grădina Icoanei". Prima mărturie despre această biserică datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea, fiind legată de numele ceaușului David Corbea Ceaus, un ofiter al Sfântului voievod Constantin Brâncoveanu. Acest ofițer, dobândind o proprietate la marginea orașului, spre sfârșitul secolului al XVII-lea, ridică o bisericuță de lemn, care îi va purta numele multă vreme. Dupa anul 1682, când voievodul Constantin Brâncoveanu a dăruit acestei biserici o icoană cu Maica Domnului, biserica a început să fie cunoscută sub denumirea de "Biserica Icoanei".

9. Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de "Pitaru Moșu", este o altă biserică ortodoxă din București. Aflată în centrul orașului, între bulevardul Magheru și Grădina Icoanei, aceasta a fost construită în anul 1795, în vremea voievodului Alexandru Moruzi. Despre acest lucru, Dionisie Eclesiarhul spune că domnitorul fanariot a zidit biserica și o bolniță în urma unei epidemii de ciumă. Biserica Pitar Moșu este zidită din cărămidă, în formă de cruce, cu ziduri groase de aproape un metru. Ea păstrează, cu mare evlavie, icoana Maicii Domnului "Vasilissa", zugravită în secolul al XVIII-lea, în Sfântul Munte Athos, de către arhiereul pictor Kiril Cervenul.

10. Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de "Biserica Dichiu - Tirchilesti", este a treia biserică ortodoxă din București din acest clasament. Aceasta este situată pe strada Icoanei, în apropierea străzii Mihai Eminescu. Deși nu a fost descoperită nici o pisanie mai veche a bisericii, istoricul bisericii menționează construirea acesteia între anii 1773-1775. Potrivit legendei însă, această biserică a fost ctitorită mai înainte de anul 1775, de un "dichiu" al Mitropoliei Țării Românești și de un credincios de rând, numit Tirchila, de la care și-a tras numele și zona. Icoana numită "Încoronarea Maicii Domnului", lucrată la începutul secolului al XIX-lea, a fost descoperită în anul 2003, într-una din magaziile bisericii. Inițial, icoana era ferecată în argint, dar, distrusă de foc, peste jumatate. Restaurată cu migală, de pictorul restaurator Viorel Albu, prin donația epitropului Mircea Sitoianu, aceasta a devenit icoana înaintea căreia se înalță rugăciunile tuturor credincioșilor.