ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tenorul Ioan Hotea, unul dintre cei mai talentați tineri artiști români, a decis să-și exprime punctul de vedere cu referire la ultimele evenimente de la Opera Română.

Acesta a scris un mesaj adresat colegilor de la Opera Română București, precum și iubitorilor muzicii în general, în care descrie perioada petrecută sub conducerea foștilor directori, George Călin și Mihai Cosma.

Acesta confirmă acuzațiile despre tratamentul discriminatoriu aplicat românilor de către fosta conducere a ONB. Câștigător, în 2015,  al unuia dintre cele mai importante concursuri de canto din lume, Ioan Hotea afirmă că avea un salariu de 1.500 de RON. În acest timp, Johan Kobborg câștigă peste 7.000 de euro pe lună, după cum arăta pressone.

Iată textul lui Ioan Hotea,

Dragi colegi si iubitori ai operei,

Au trecut mai bine de doi ani de când nu mai sunt oficial Artist al Operei Naționale din București. Conducerea operei, în frunte cu (Răzvan) Ioan Dincă, George Călin și Mihai Cosma, a decis ca nu mai au nevoie de serviciile mele și prin urmare nu mi-au mai prelungit contractul de Colaborator Permanent. A urmat cea mai ,,neagră'' stagiune de operă pe care am trăit o sub conducerea dânșilor, în care m-au batjocorit și s-au purtat fără orice urma de apreciere și respect. Anul trecut am câștigat locul întâi la unul dintre cele mai importante concursuri de Canto din lume, Operalia, patronat de celebrul tenor Placido Domingo, am debutat pe scenele operelor din Paris, Londra, Viena, Montecarlo etc,  dar nu am fost nicicând invitat pentru vreun spectacol la ONB, nivelul meu artistic nesatisfăcându-i probabil pe acești domni. Cine sunt acești indivizi de ,,înaltă pregătire artistică de profil" care au fost puși în funcție in scopul prosperității și al evoluției acestei instituții de prim rang de cultură!?

Pentru 1500 de RON pe care îi luam pe lună, m-au dat afară. Cu Kobborg, altfel stau lucrurile! Probabil e prea scump ca sa-ți permiți să-l demiți! 
Cât de mult a contat și contează pentru acești călăi profesionalismul și aptitudinile artiștilor pe care îi conduc!?
Mă doare foarte tare ce s-a întâmplat cu Opera pe care o iubesc, o respect, care mi-a dat oportunitatea să-mi clădesc o carieră internațională cu orizonturi foarte frumoase. Eu sunt doar un caz dintre multe altele pe care le cunosc.
Aștept cu nerăbdare clipa în care voi putea cânta din nou pentru publicul care a avut încredere, m-a susținut necondiționat și față de care mă simt dator", a scris Ioan Hotea.
 
În ultimele două săptămâni, la Opera Națională București, au avut loc mai multe schimbări în conducerea instituției. Astfel, după ce George Călin a fost demis, în locul său a fost numit dirijorul Tiberiu Soare. Acesta a constatat că balerinul danez Johan Kobborg își arogase titlul de director artistic, inexistent în organigrama instituției. Artistul danez a reacționat, prin intermediul iubitei sale, balerina Alina Cojocaru, acuzând un context "xenofob" în spatele deciziei. Ministrul Vlad Alexandrescu l-a înlocuit pe Tiberiu Soare cu Vlad Conta. Nici această măsură nu a fost pe placul cuplului Kobborg-Cojocaru, astfel că presiunile au continuat. Angajații Operei, aproape fără excepție, s-au solidarizat cu Tiberiu Soare și Vlad Conta, astfel că tentativa ministrului culturii de a-l readuce pe George Călin, a eșuat. Operele din Iași și Cluj Napoca s-au solidarizat și ele cu angajații ONB.
 
Marți, de la ora 12:00, se anunță o întâlnire între vice premierul Vasile Dîncu și artiștii Operei Naționale București.