ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Școala Gimnazială Nr.1 din satul Pericei, unde s-a născut Iuliu Maniu, liderul țărănist care a contribuit la Marea Unire, a păstrat și în acest an tradiția de 1 Decembrie. De Ziua Națională, in fiecare an, aici au loc  acțiuni menite să le insufle copiilor dragostea de neam și de țară și respectul pentru marii înaintași.

Ideea de unitate, dragostea de neam și țară și respectul pentru înaintași au fost elementele care au stat la baza manifestărilor organizate la Bădăcin, cu ocazia zilei Naționale a Romăniei, de către cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr.1 Pericei împreună cu școlile partenere.

Potrivit salajulpursisimplu.ro, manifestările au început într-un cadru festiv la Școala din Pericei după care au continuat la Monumentul Eroilor din localitatea Vârșolț unde elevii celor două școli au depus o coroană de flori și au intonat Imnul Național.  Au continuat manifestările cu depuneri de coroane la cele două Monumente ale Eroilor aflate în localitatea Pericei, după care s-au deplasat la Bădăcin, satul în care s-a născut Iuliu Maniu, principalul artizan al Marii Uniri. S-au depus coroane și jerbe de flori de către elevii de la Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei îndrumați de către cadrele didactice Delia Remeș, Liana Chiș și Rusu Sanda, de la Grupul Școlar „Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei, prof. Rad Monica, de la Scoala Gimnazială Vârșolț, Grădinița cu Program Normal Bădăcin, educator Liana Man și de la Școala Gimnazială Nr.1 Pericei.
„Să ne cunoaștem trecutul are la bază cunoașterea istoriei naționale”, a afirmat părintele Cristian Borz, care le-a vorbit celor prezenti despre importanta contribuție pe care a avut-o Iuliu Maniu în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

,,Împreună în diversitate și multiculturalitate’’ este denumirea unui proiect care stă la baza unor activități demarate împreună cu instituții școlare din județ precum și din afara acestuia. Am primit câteva gânduri din partea elevilor școlilor partenere.

Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, profesor coordinator Otilia Vasil: ,,Fiind principalul eveniment al istoriei României, o pagină plină de încărcătură eroică, unirea Transilvaniei cu România de la 1 decembrie 1918 reprezintă rezultatul faptelor întregului neam, a cărui râvnă și strădanie a condus, în cele din urmă, la constituirea statului național unitar român. Rememorarea jertfei înaintașilor noștri, ne trezește astfel conștiința istorică, de patrie și de neam, care ne îndeamnă sa celebrăm această zi, să ne arătăm respectul și recunoștința pentru cei care au făcut posibil actualul statut național. Dorim ca noi, tinerii, să întrerupem tăcerea, să susținem laolaltă cu întreg poporul victoria noastră, să ne bucurăm cu toții de gloria unui neam cu demnitate triumfător. Unirea înseamnă mai mult decât o zi, înseamnă un țel atins de o țară care, contrar opiniei occidentalilor, este una plină de valori și însuflețire, nu numai prin istorie, ci și prin adevărații săi cetățeni”.

Școala Gimnazială Ieud Maramureș, profesori coordonatori Ilea Maria și Ilea Liviu: ,,Acum, când ne apropiem cu pași repezi de aniversarea a 98 de ani de la Marea Unire noi, profesorii, avem o datorie morală de a organiza activități specifice acestui eveniment. În seria activităților organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie se înscriu și activitățile de parteneriat între Școala din Pericei și Școala din Ieud,județul Maramureș. Astfel, încercăm să creăm o punte de legătură între cele două localități emblematice pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Bădăcinul lui Iuliu Maniu – artizanul Marii Uniri -, și Ieudul reprezentat de dr. în drept Vasile Chindriș, conducătorul delegației maramureșenilor la Adunarea de la Alba- Iulia. Un alt aspect care ne leagă este Biserica Română Unită cu Roma, două oaze de latinitate, patriotism și credință strămoșească. Bădăcinul cu Casa Memorială a familiei lui IuliuManiu și Ieudul, cea mai numeroasă comunitate rurală care a dat foarte mulți intelectuali și preoți gr. catolici, mulți dintre ei martiri în închisorile comuniste. De fiecare dată participăm cu emoție la activitătile desfășurate în cadrul școlii, dar și la evenimentele organizate de parohia Greco-Catolică Bădăcin”.

Colegiul Național ,,George Barițiu”, Cluj-Napoca, profesor coordonator Novăcescu Gabriela: ,,Pentru mine «a fi român» înseamnă a nu-mi fi rușine de țara în care m-am născut și trăiesc, să vorbesc cu mândrie limba română, să nu-mi neg originile, să pot afirma cu mândrie în fața unui străin că aici este patria mea, să port portul popular ori de câte ori am ocazia, să nu-mi alterez credința și valorile în care am crescut și care m-au format, să nu-mi fie rușine cu familia mea, să pot face deosebiri între ceea ce e bine și rău, fără a lua totul de-a gata, să pot să câștig prin strădanie și muncă cinstită, să nu-mi pierd stima față de origini și să nu neg sacrificiile făcute pentru ca eu să fiu cea de acum.

Consider că ar trebui introduse în orarul de la școală cât mai multe ore în care să fie prezentată doar istoria țării, și nu pentru a o cunoaște în a XII-a datorită faptului că avem Bacalaureat. La aceste ore, istoria să fie prezentată astfel încât să ne mândrim cu ea și să avemcât mai multe «arme» pentru a ne putea apăra de «atacurile» externe. Să fie prezentată altfel decât la TV. sau pe internet, cu toate adevărurile sale, căci așa cum spunea George Barițiu: Istoria fără adevăr își pierde însemnătatea, ea nu mai este istorie. Să fie prezentate aspectele pozitive care au rezultat și de care mulți dintre noi probabil nu ne dăm seama.

Generația noastră are profunda datorie de a «lupta» și a ne asigura că nu ne vom pierde credința, obiceiurile, limba și chiar patria. Că nu vom rămâne indiferenți la ,,atacurile” externe și că nu ne vom lăsa atrași în «teatrul de păpuși», în care noi să fim «marionetele». Dimpotrivă, noi trebuie să găsim soluții pentru a nu se destrăma ceea ce alții au clădit cu multă trudă și chiar cu prețul vieții. Nu avem voie să ștergem totul cu buretele. Trebuie să cunoaștem bine care ne sunt radăcinile și pe ce principii ne bazăm. Să facem o selcție din ceea ce ni se «oferă» , să analizăm «ofertele» și «ofertanții» și să nu ne batem joc de înaintașii noștri, astfel vom ajunge să ne batem joc de noi înșine. De asemenea, să ne păstrăm speranța și să nu ne pierdem credința în Dumnezeu”, sunt gânduri, sentimente și trăiri transmise de elevele Badiu Ana-Maria și Sandor Marciana, din clasa a XII-a A.

Tânăra generație trebuie să cunoască valorile locale și culturale ale poporului român, să respecte jertfa înaintașilor, să conștientizeze contribuția lui Iuliu Maniu la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.