ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Roșiile cu "moț" sunt vedeta piețelor românești în fiecare primăvară. Un inginer de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău spune că multe dintre aceste roșii, atunci când sunt comercializate în afara sezonului, "au fost tratate cu stimulenti de fecundare, de polenizare și de maturare a fructelor... Apariția acestui mucron (moț) pronunțat este cauzată de stimulenti chimici", se arată într-un articol publicat de AgroIntel.ro

Prețul roșiilor a variat week-end-ul trecut între 7 și 10 lei în marile piețe agro-alimentare bucureștene. Dar ce calitate au aceste roșii timpurii? 
  
AgroIntel scrie că cei mai mulți dintre vânzători le prezintă drept roșii din soiul bulgăresc Prekos, un soi care prezintă, într-adevăr, un moț proeminent. Dar inginerul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare Buzău, prezentat de AgroIntel drept un expert recunoscut în cultură de roșii, atenționează asupra faptului că multe dintre roșiile de pe piață sunt tratate chimic pentru coacerea accelerată
  
"Prekos este singurul hibrid care se vinde în România și are ușor această caracteristică de mucron, dar nu pronunțată, ce este dat de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puține creații comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanșată de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianții, manifestă foarte puțin vizibil acest așa numit moț, care este prezent la foarte puține fructe ce aparțin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care să aibă o caracteristică expresivă și uniformă cu acest mucron", a declarat Costel Vânătoru pentru AgroIntel.ro. 
  
"Vedem pe tarabă aceste așa-zise roșii Prekos, dar care au un mucron foarte pronunțat și toate fructele de pe tarabă par că scoase la tipar. Sunt semne că aceste tomate au fost tratate cu stimulenti de fecundare, de polenizare și de maturare a fructelor. Sunt mai multe tipuri de stimulenti, de regulă cei pentru polenizare care favorizează o formare mai rapidă a fructelor și stimulentii pentru maturare, care permit o coacere mai rapidă. Apariția acestui mucron pronunțat este cauzată de stimulenti chimici", a mai spus Costel Vânătoru. 
  
Inginerul arată și cum poate fi verificată de către clienți o roșie: "Mai sunt câteva indicii care ne pot spune dacă acele tomate au fost forțate artificial să crească și să se coacă. Aici intră faptul că un mucron foarte pronunțat ar putea să dea de gândit că s-a umblat chimic la el. Apoi, dacă tăiem fructul în secțiune și vedem că fructul nu are semințe, iar în lojele seminale găsim un țesut gelatinos de culoare verde și urme de semințe neevoluate este dovadă că avem un hibrid și că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenti, pentru că fructul nu a avut timp să-și formeze sămânța și a fost grăbit să se matureze. Atunci când secționăm fructul și găsim în pulpă exterioară a roșiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei măturari forțate care a dus la crearea unui țesut celulozic în pulpă lui. Cepul, de la bază rămâne lemnos și verde, puternic pronunțat în fruct asta fiind un alt indiciu al faptului că tomată a fost forțată să se coacă".