ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Roșiile românești cultivate în Oltenia nu au pesticide și nu sunt toxice pentru organism, arată testele făcute la un laborator din București. Au fost verificate legume culese de la 700 de fermieri din zonă, anunță Digi 24.

Cel mai mare producător din comuna Izbiceni, ale cărui solarii se întind pe 6.000 de metri pătrați a precizat că primele roșii le-a scos pe piață la mijlocul lunii mai și le vinde în piețele din Sibiu, cu 6 lei kilogramul.

„Încrederea trebuie să fie maximă că nu folosim produse care ne dăunează în primul rând nouă pentru că și noi consumăm din ele. Nu numai le comercializăm,” spune Marian Baracu, producător.

Nu este singurul producător care spune despre marfa lui că este naturală și că pesticidele folosite nu sunt nocive.

„Sunt făcute astfel încât produsele să se metabolizeze la nivel de frunză, nu ajunge în fruct. Asta trebuie să știe toată populația României,” explică un producător.

„Cumpărătorii trebuie să aibă încredere că roșiile sunt gustoase pentru că părerea noastră e că datorită solului, iar producătorii fac tot posibilul să pună cât mai din timp pentru a ieși cu ele,” precizează Florin Lazăr, viceprimar Izbiceni.

Conducerea Direcției Agricole Olt susține că au fost verificate toate roșiile din județ și toate probele sunt conforme.

„Cumpărătorii nu trebuie să își facă probleme în această privință. De ce spun asta? Pentru că, de fiecare dată, salariații care au mers în teren atunci când s-au făcut plantarea și verificările în teren, în mod special la roșii, li s-a atras atenția fermierilor: atenție cu ce fertilizați,” spune Emil Marinescu, director Direcția pentru Agricultură Olt.

Controalele au început în luna mai, iar mai marii din Ministerul Agriculturii dau asigurări că toate roșiile testate sunt bune și nu pun în pericol sănătatea românilor.