ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un start-up care și-a propus să ofere legume proaspete locuitorilor din Alaska demonstrează că oamenii se pot adapta la orice condiții de mediu, atunci când folosesc tehnologia în folosul lor. În serele construite în Kotzebue este folosită o metodă de cultivare deosebită, prin care plantele pot crește fără să aibă nevoie de sol sau de lumină solară.

Lipsa alimentelor proaspete devine o realitate în multe zone ale globului, iar acolo unde ele există, de multe ori prețurile sunt foarte mari și oamenii nu își permit să le cumpere. Cu atât mai greu este pentru locuitorii din nordul extrem al planetei, unde nu există condiții naturale pentru cultivarea hranei. Acum însă, locuitorii din Kotzebue, o comunitate formată din mai multe sate situate chiar deasupra Cercului Arctic, în Alaska, se pot bucura de legume proaspete, crescute chiar în zona lor.

Agricultură ecologică în Alaska, unde temperaturile sunt mereu negative, nu există sol fertil și nici suficientă lumină naturală? Cum este posibil? Firma Arctic Greens, un start-up lansat în urmă cu un an, a reușit ceva aparent imposibil, oferind acestor oameni acces permanent la legume proaspete.

Într-un vechi container recondiționat, lung de 12 metri, echipa Arctic Greens învață să cultive legume în condiții extreme. Becuri speciale de tip LED răspândesc în interior o lumină colorată, care ține locul luminii solare și asigură astfel fotosinteza plantelor. În loc de sol, fermierii folosesc un sistem ingenios, pe bază de vată minerală tratată cu nutrienți, însă fără să adauge pesticide sau alte substanțe periculoase.

Astfel, cei aproape 3.300 de locuitori din Kotzebue pot găsi la supermarket legume proaspete, din producția locală. În aceste sere se cultivă inclusiv varză kale și busuioc, iar plantele sunt crescute în răsaduri verticale.

Acest sistem de cultivare în sere într-un mediu extrem se numește cultivare hidroponică. Marele avantaj este că serele pot fi ridicate oriunde, indiferent de condițiile de mediu din exterior, iar recolta se obține pe toată durata anului. Marele dezavantaj este însă costul foarte ridicat al producției. Până acum, Arctic Greens a cheltuit peste 200.000 de dolari cu mica fermă din containerul din Kotzebue. Proiectul de aici este doar un prototip, însă cei care l-au conceput speră să-l poată extinde și în alte comunități care trăiesc în nordul extrem, unde clima este foarte rece și nu există un sol bun pentru agricultură.

Deocamdată, prețurile la care sunt vândute legumele obținute în container sunt similare celor importate din alte regiuni. Însă, producătorii vor să le facă mai accesibile, apelând la metode alternative de obținere a energiei necesare pentru cultivare. În acest sens, o soluție la îndemână poate fi energia eoliană, având în vedere vântul puternic din această regiune.

Chiar dacă rezultatele sunt deocamdată modeste, cultivarea legumelor proaspete chiar lângă Polul Nord demonstrează că oamenii pot transforma în realitate chiar și cele mai fanteziste proiecte atunci când există voință, iar știința este folosită pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.