ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 23 august, în intervalul orar 12.00 - 14.00, 13 organizații vor picheta Ministerul Agriculturii pentru a atrage atenția opiniei publice în legătură cu dezastrul provocat economiei rurale de către cei care gestionează pesta porcină africană la nivel național, informează un comunicat de presă. Organizațiile participante la această acțiune civică sunt: Asociația Pro Consumatori, Federația Solidaritatea Virgil Săhleanu, Asociația „Scut Botoșănean”, Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruință”,  Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Asociația Dac Defense, Fundația Buna Vestire, Asociația Noua Dreaptă, Asociația Calea Neamului, Asociația pentru Cultură și Educație Sfântul Daniil Sihastrul, Asociația Oamenilor de Afaceri Creștini Ortodocși și Asociația Rost, precizează sursa citată.
 
Semnatarii comunicatului afirmă că Guvernul României s-a arătat incompetent în protejarea fermelor românilor de peste porcină și a aplicat măsuri ineficiente și care dăunează grav economiei:
 
„Făcând o analiză a întregii situații apărute în țara noastră datorită campaniei explozive de eradicare a pestei porcine africane, am constatat următoarele : 

1. La începutul lunii martie 2017, Comisia Europeană, prin Comisarul European Vytenis Andriukaitis, conform Scrisorii nr. 1.436/01 martie 2017 a informat și avertizat România că în mai multe părți ale Europei există focare de pestă porcină africană în evoluție, chiar în apropierea granițelor, acesta fiind un mare risc pentru țara noastră. În acest sens, Comisarul European a spus: „ este necesar, ca în regim de urgență să fie luate măsuri....pentru a preveni introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată sau riscul contaminării prin purtătorii de boală”.

2. Deși în România avem o bază legală pentru controlul pestei porcine africane (PPA), respectiv, Directiva 2002/60/CE a Consiliului de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane, transpusă în legislația națională prin Ordinul ANSVSA nr. 99/2006, modificat prin Ordinul ANSVSA 7/2010, conform cărora „Prezența sau suspicionarea pestei porcine africane este notificată obligatoriu și imediat autorității veterinare competente teritorial”, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate centrală competentă, nu a luat nicio măsură pentru a preveni dezastrul economic și social provocat de această boală. Guvernul României, respectiv ANSVSA nu a întreprins măsuri suficiente pentru a împiedica extinderea rapidă a pestei porcine africane la nivel național. Guvernul României a înființat organisme mamut, cum ar fi Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență - o structură interministerială care funcționează greoi în situații de urgență, în cadrul căruia își desfășoară activitatea Centrul Național de Combatere a Bolilor – structură responsabilă de politica și operațiunile adoptate în combaterea pestei porcine africane în România. În organigrama Centrului Național pentru Combaterea Bolilor se află următoarele unități operative: Unitatea centrală de decizii coordonată de ministrul afacerilor interne, dna. Carmen Daniela Dan, Unitatea operațională centrală condusă de dl. Geronimo Răducu Brănescu, președinte ANSVSA și Unitatea centrală de sprijin formată din consultanți și reprezentanți ai unor ministere și organizații relevante. Totodată, în teritoriu, în fiecare județ, există câte un Centru local de control al bolilor sub conducerea prefecților, care se ocupă efectiv de controlul și combaterea pestei porcine africane. Prefectul fiecărui județ este veriga de legătură a Ministerului Afacerilor Interne în lanțul de comandă la nivel local.

3. În temeiul actelor normative și legislative mai sus arătate, Guvernul României are elaborat, încă de acum câțiva ani, „PLANUL DE CONTINGENȚĂ AL ROMÂNIEI PENTRU PESTA PORCINĂ AFRICANĂ”, conform căruia sunt stabilite modalitățile prin care vor fi dirijate și controlate intervențiile în focarele de pestă porcină africană, precum și modul de ecarisare a materiilor de risc rezultate din aceste focare. Ba mai mult decât atât, procedurile detaliate au fost stabilite în „Manualul operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană” (la porcii domestici) și „Manualul operațional pentru combaterea pestei porcine clasice și a pestei porcine africane la porcii mistreți”, acestea făcând parte din Planul de Contingență. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate centrală competentă, nu a respectat procedurile stabilite în planul de contingență și nici normele metodologice de aplicare ale acestuia. Astfel, ANSVSA nu a acordat atenția cuvenită apariției primului focar de pestă porcină africană în județul Tulcea, respectiv în data de 10 iunie 2018. La acea dată, președintele ANSVSA se afla în China însoțit de proprietari de ferme de porci, unul dintre aceștia fiind directorul executiv al DSVSA Dâmbovița, interesați în a găsi potențiali cumpărători chinezi. De asemenea, în perioada 11-15 iunie 2018, directorul general al ANSVSA a plecat la cursuri în Spania, în condițiile în care în țară era stare de urgență și ar fi trebuit să coordoneze acțiunile specifice de blocare a extinderii pestei porcine în județul Tulcea. S-a efectuat uciderea porcilor, atât din cadrul fermelor de specialitate, cât și din gospodăriile private ale țăranilor din mediul rural, fără discernământ, la grămadă, fără analize și cercetări temeinice, fără respectarea normelor legale de sacrificare a animalelor impuse de către Autoritatea pentru Protecția Animalelor, fără respectarea normelor privind colectarea, depozitarea, transportul și ecarisarea cadavrelor, iar ulterior salubrizarea locurilor afectate. Și mai grav decât atât, prin aplicarea defectuoasă a procedurilor ce se impuneau, autoritățile „competente” au pus în pericol siguranța națională, datorită modului în care animalele au fost colectate, sacrificate, ulterior cadavrele depozitate, transportate și îngropate (în unele zone ale țării porcii au fost îngropați de vii, acesta reprezentând un act de mare cruzime față de animale, săvârșit cu intenție și premeditare). 

4. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate centrală competentă, la simpla suspiciune de posibilă existență a virusului PPA, avea obligația :
să informeze prin campanie națională, atât populația României, cât și fermierii crescători de porci, cu privire la modalitatea prin care se poate preveni infectarea animalelor din gospodăriile particulare și ferme;
să pună în aplicare Planul de Contingență, astfel încât, prin amploare și intensitate, situația să nu amenințe viața și sănătatea populației, a animalelor, siguranța alimentelor, mediul înconjurător, valorile materiale și culturale importante, creșterea porcilor în România constituind o tradiție strămoșească;
să depună toate diligențele pentru „restabilirea stării de normalitate fiind necesară adoptarea de măsuri și acțiuni urgente prin alocarea de resurse suplimentare importante și managementul unitar al forțelor și mijloacelor implicate în combaterea bolilor.”

5. În data de 25 mai 2017, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin reprezentantul său legal, președinte Geronimo Brănescu, anunță că „Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a declarat România Țară liberă de pestă porcină„ și că „țara noastră va relua exportul de carne de porc, iar în acest sens au fost demarate negocierile cu câteva țări”. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iulie 2017, ANSVSA dă un comunicat oficial prin care anunță că „virusul bolii PPA a fost introdus în România prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina”, iar în luna ianuarie 2018, aceeași autoritate anunță că în România a apărut un nou focar de pestă porcină, fără a mai menționa proveniența virusului.

6. În nicio localitate din mediul rural unde s-a confirmat existența a cel puțin un focar, porcii sănătoși confiscați de autorități în vederea uciderii nu au fost cântăriți de către echipele care reprezintă autoritatea statului român.Evaluarea animalelor confiscate s-a facut ochiometric, fapt ce a dus la prejudicierea proprietarilor de animale cu sume importante de bani. Cert este că acei cetățeni au de primit cu 30% mai puțin decât valoarea reală a animalelor respective.

7. Se cheltuie sume mari de bani din bugetul țării cu soluții de dezinfectare. Această măsură este ilogică și nu are niciun efect în stoparea extinderii pestei porcine africane, deoarece acești viruși/microorganisme „nu se așează” numai pe roțile mașinilor, microorganismele se află peste tot, în interiorul mașiniilor, pe hainele celor care se află în mașinile respective etc. Se cheltuiesc sume impresionante de bani fără niciun rezultat, de fapt se alimentează conturile unora din cercurile apropiate puterii locale în zonele afectate de pesta porcină africană.

8. În toate comunicările oficiale, ANSVSA a dat asigurări că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. În prezent se distrug cantități impresionante de carne de porc provenită de la animale sănătoase. Pentru un porc găsit bolnav se ucid preventiv prin gazare și, ulterior, se îngroapă circa 2.000 porci sănătoși!

9. Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, domnul Petre Daea, prin Ordinul nr. 1295 din 3 august 2018 îi obligă pe proprietarii de teren agricol cultivat cu porumb din zonele afectate de pesta porcină africană să achiziționeze dispozitive pentru împrăștierea substanțelor dezinfectante, să dezinfecteze mașinile agricole la ieșirile din suprafețele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltare, să distrugă prin ardere lanurile de porumb afectate de mistreți și să dezinfecteze zona respectivă. Pesta porcină africană va duce la dispariția unor animale și păsări sălbatice din pădurile României! În termen de 90 de zile trebuie împușcați 27.914 de mistreți! Mult mai grav este faptul că pe o rază de 13 km din zona fiecărui focar de pestă porcină africană vor fi împușcați toți mistreții și toate speciile de prădători cu păr și pene! În județele Constanța, Tulcea și Brăila vor fi împușcați toți prădătorii cu păr și pene! Pădurea din această zonă va ajunge precum Marea moartă!!!

10. Pesta porcină africană este cea mai dură lecție de economie aplicată fermierului român cu ajutorul cozilor de topor din România! Cine scapă de pesta porcină africană, NU scapă de MAFIE! Crescătorii de porci din România sunt loviți din două direcții, una este cea cunoscută multora dintre noi - pesta porcină africană care extinde fulgerător cu ajutorul ANSVSA, iar cea de-a doua lovitură vine din partea achizitorilor de porci/unităților de abatorizare din România, care atenție, în zonele neafectate de pesta porcină africană, oferă la unison un preț de achiziție de sub 5 lei per kg în viu, mult sub prețul sub care crescătorii de porci înregistrează pierderi, adică cel de 6 lei per kg în viu! Să fie vorba de o înțelegere între aceștia?

"Cum a venit pesta porcină la noi? Datorită unei erori umane. Ce înseamnă eroarea umană? Un om nesăbuit care a eludat legile și a intrat în țară cu produse veterinare nesupuse controlului. A hrănit porcii și așa a apărut primul virus în România." Petre Daea, ministrul agriculturii, interviu acordat ziarului Capital, 13 august 2018.

„Echipele morții formate din birocrați, jandarmi, politiști, folosindu-se de neputința țăranilor dată atât de vârsta înaintată, cât și de boli, intră mai mult cu forța în curțile acestora, ca pe vremea colectivizării, le ucid porcii sănătoși, lăsându-i fără hrană în prag de iarnă. Statul român, din apărător al drepturilor și libertăților cetățenești, s-a transformat în samsarul țăranului român, luându-i acestuia la preț de nimic, în baza unor evaluări ochiometrice, porcul crescut cu trudă în sistem tradițional, așa cum a făcut-o de sute de ani. În foarte multe localități, mii de familii din mediul rural au fost terorizate de către birocrații și incompetenții care se află în acest moment la cârma unor instituții centrale și locale din România! Despre cum a ajuns pesta porcină în România, nu se știe prea multe, doar că „primul virus” a fost adus de către „un om nesăbuit” conform celor declarate de către Petre Daea, ministrul agriculturii. Instituțiile importante ale statului român încă fac cercetări pentru a afla cum au pătruns în țară virusul nr. 2, nr. 3 și așa mai departe!” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
 
Cum își protejează autoritățile "competente” din România, țara, populația de la orașe și sate, industria producătoare de alimente, micii și marii întreprinzători, sursele și resursele care asigură hrană în mod curent și obișnuit în țara noastră, implicit interesul major pentru siguranța națională, etc....? Cum s-a ajuns în această situație? Cine este răspunzător pentru IGNORANȚĂ, NEGLIJENȚĂ și ABUZ? Cine este răspunzător pentru prejudiciile imense și efectele provocate de această epidemie de pestă porcină africană?
 
La toate acestea, și la multe alte întrebări, trebuie să ne răspundă neîntârziat Guvernul României împreună cu toate autoritățile competente subordonate și abilitate în supravegherea, controlul și prevenirea unor astfel de situații, precum și Consiliul Suprem de Apărare al Țării, aceasta fiind o prioritate printre multe alte priorități ce nu suportă amânare!”, sună textul comunicatului.