ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost mecanic auto din Suceava a transformat terenul primit moștenire de la părinți într-o microstațiune de cercetare agricolă, unde cultivă 500 de soiuri, atât traditionale, cât și experimentale.

Cele mai neobișnuite dintre legumele cultivate sunt ardeii negri, ardeii ciocolată, ardeii trandafir, cartofii mov și castraveții amari.

Vasile Mătrășoaia are 62 de ani, iar ultimii patru și i-a petrecut numai printre plantele din solarii și straturile pe care și le-a amenajat pe terenul primit moștenire în comuna Dumbrăveni. De atunci face cercetare după ce ani de zile a fost simplu legumicultor, potrivit digi24.ro.

„Asta a devenit o pasiune pentru că-mi dă energie extraordinară. Aici, dacă mă plimb printre plante o zi întreagă de dimineață de la ora 05.00 până seara la ora 21.00, nu mă simt obosit”, a spus bărbatul.

„Acesta e cartoful mov adus din Peru. Cercetările spun că ar fi un aliment anticancerigen, omoară celulele canceroase.Avem o cultură de castravete momordică sau castravetele amar pentru diabet. Aici avem castravetele alb, care se folosește în industria cosmetică, de medicamente”, a explicat Vasile Mătrășoaia.

Cea mai mare suprafață de cercetare este dedicată roșiilor, pentru că Vasile Mătrășoaia dorește să readucă în culturi roșiile adevărate.

„Peste 80 de sortimente de roșii, nu-s multe fire, câte 15 fire de fiecare soi. Roșii tip gogoșar, roșii tip pară, roșii cherry, roșii inima boului, nici una nu este omologată deocamdată. Aici sunt roșii sidefată, tip banană, românești, roșii chihlimbar, tot de la Buzău și 10 sortimente de roșii care nu se copilesc”, a spus legumicultorul.

Printre straturile cu legume și-au făcut loc și plantele medicinale sau cele aromatice, de la busuiocul românesc și cel pentru salată, la busuiocul cu aromă de cuișoare sau lămâine, tarhonul, maghiranul, oregano, isopul. Vasile Mătrășoaia spune că toate produsele care cresc în grădina sa sunt ecologice mai ales că nu folosește nici un produs chimic de erbicidare sau ca îngrășământ.