ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O analiză realizată de Ziarul Financiar indică faptul că prețul laptelui crește de 4-5 ori de la poarta fermei până în frigiderul consumatorului din România, iar crescătorii de bovine afirmă că afacerea este din ce în ce mai puțin rentabilă și sunt amenințați cu închiderea.

Prețul mediu de achiziție al litrului de lapte la poarta fermei, de către procesator, a fost 1,18 lei pe litru în octombrie 2015, la care se adaugă costurile de procesare care variază între 0,3 lei și 1 leu, preț care include analize, costul de procesare, ambalajul, costuri care sunt mai mari la laptele fără lactoză sau la ambalaje „ultrasecurizate", diferența fiind reprezentată de TVA și marja de venit a supermaketurilor, potrivit lui Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui.

Acesta a mai precizat că supermaketurile refacturează multe servicii către furnizor, cum ar fi servicii de marketing, manipulare, apariții în cataloage de promoții etc.

„Îl găsești la raft cu 4,5 lei, dar eu vând litrul de lapte cu 1,5% grăsime cu 2,7- 3,2 lei litru. Prețul la raft e făcut de comerciant. Acesta este format 50% din TVA plus comerciant, iar 50% se împarte între procesator și fermier. Deci dacă dumneavoastră găsiți laptele la raft cu 4 lei, 2 lei reprezintă TVA plus servici­ile comerciantului, iar 2 lei se împart între fermier și comerciant", a declarat pentru ZF Dorin Cojocaru, care explică că supermarketul pune la dispoziție spațiul, iar procesatorul plătește serviciul. „Nu poți să comentezi pentru că te delistează, dacă te delistează nu mai poți să vinzi marfa", a adăugat el.

„Cu tot respectul este o informație confidențială. Nu de alta, dar pot să îmi pun partenerul meu de afacere într-o situație neplăcută în momentul în care eu dezvălui prețul de achiziție pe care îl am cu dânsul", a declarat pentru ZF, Daniel Cîrstea Director general Profi.

În decursul unui an, din decembrie 2014 și până în aceași lună a anului 2015 prețul laptelui de vacă a scăzut cu aproximativ 12%, conform indicelor prețurilor de consum, publicate de Institutul Național de Statistică în luna decembrie 2015.

Marii retaileri nu doresc să facă publice prețurile de achiziție al laptelui de la procesatori sau ponderea adaosul practicat în prețul de la raft.

Doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, conform unui studiu realizat de Eurostat, România înregistrând, astfel, cea mai mare ruptură între fermă și fabrică la nivel european. Media UE de procesare în fabricile locale era în 2013 de 92%.