ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România importă de două ori mai multă pâine și prăjituri față de cât exportă. Cu toate că este al doilea cel mai mare producător de grâu din UE, importurile de produse de panificație și de patiserie s-au dublat în cinci ani, deficitul comercial din acest sector ajungând la aproape 150 mil. euro în 2016, potrivit datelor Eurostat, anunță Zf.ro.

„Avem un comerț modern care importă pâine con­ge­lată. Obiceiul de consum s-a dus către o pâine proaspătă care, de fapt, este o pâine precoaptă și congelată. Nu știu dacă o fi bună, nu o fi bună, dar de ace­ea apare multă pâine con­ge­lată în importuri", a de­clarat Ștefan Pădure, pre­ședintele Asociației pen­tru Promovarea Alimentului Ro­mânesc (APAR).

Totodată, incapacitatea pro­ducătorilor și proce­sa­torilor români de a exploata avan­tajul oferit de accesul la pia­ța unică a UE este un alt fac­tor care explică deficitul comercial din industria produselor de panificație și patiserie.

„Noi nu am știu să profităm de aderarea la UE, unde piața comună reprezintă  scopul pentru care a fost creată această Uniune Europeană. ", a spus președintele APAR.

România se transformă într-o piață de desfacere pentru produsele alimentare fabricate în străinătate, în contextul în care, în patru ani importurile de produse alimentare au crescut cu aproape un miliard de euro, ajungând la 3,95 mld. euro în 2016, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.