ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a reușit abrogarea unui act normativ din cauza căruia fermierii din toată țara au fost sancționați pentru un set de norme ce trebuiau abrogate încă din 2007.

În Monitorul Oficial de astăzi a fost publicat un act normativ pentru abrogarea Ordinului ministrului mediului și gospodăririi apelor nr. 1234/2006 privind aprobarea Codului de bune practici în fermă. Este practic, eliminarea oficială a acelor restricții pe care fermierii le aveau privind o serie de norme în exploatațiile agricole, printre care și cea care le interzicea să depoziteze pesticidelor la mai puțin de 200 de metri distanță de fermă.
 
Pentru această regulă – imposibil de respectat în majoritatea exploatațiilor, fermierii care au fost controlați de APIA în baza Codului de bune practici au fost sancționați cu 5% din plata subvențiilor, iar în cazul unui fermier din județul Prahova ”amenda” s-a ridicat la 18.000 de euro, potrivit agrointel.ro.
 
”Am constatat că acel Ordin cu bunele practici, deși era depășit, era încă în vigoare, el fiind valabil în timpul SAPARD-ului și a rămas în vigoare de atunci și până acum. Numai la noi se putea întâmpla așa ceva! ”, a declarat la acel moment Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.