ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile în care agricultura este unul dintre puținele sectoare ale economiei care pun România în fruntea topurilor europene, Ziarul Financiar informează că primii cinci traderi de cereale din țara noastră sunt străini.

Liderul absolut este ADM Trading, o corporație agricolă americană. Cu doar 77 de salariați, a vândut cereale de peste 3,3 mld. lei (748 mil. euro) anul trecut, raportând o pierdere de 32 mil. lei (7,1 mil. euro).

Top cinci cei mai mari traderi de cereale și semințe oleaginoase din România au avut anul trecut afaceri cumulate de 11,2 mld. lei (2,5 mld. euro), rezultate obținute cu ajutorul a circa 700 de salariați, cât reprezintă numărul total de sa­lariați ai celor cinci companii în 2016.

Agricultura României nu își atinge însă întregul potențial din cauza fragmentării masive a suprafețelor agricole, a lipsei tehnologizării sau a unui sistem de irigații funcțional, acestea fiind și unele dintre principalele motive pentru care România înregistrează unele dintre cele mai slabe randamente la hectar din UE, la principalele culturi.