ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce specialiștii se plâng că Delta Dunării riscă să se transforme exclusiv în stufăriș, din cauza faptului că această plantă extrem de invazivă nu este recoltată, șeful din partea PNL al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face ceea ce unii numesc abuz în serviciu, transmite ȘtiripeSurse.

Concret, Ionuț Lupu a oprit cu de la sine putere plata unor fonduri destinate agricultorilor pe motiv că firmele care ar fi trebuit să primească banii europeni ar fi controlate de fiul lui Paul Stănescu. Însă, în timp ce unele firme nu și-au primit banii oferiți de lege din cauza intervenției directe a șefului APIA, altele au conturile alimentate cu bani europeni pentru recoltarea stufului. ”Lupu'” pus paznic la APIA a decis ca două firme, la care s-a dovedit că fiul secretarului general al PSD nu mai este acționar, să nu primească niciun cent. Practic, ceea ce e permis pentru unii este interzis pentru alții, cu puterea șefului APIA.

Cele două firme pe care Lupu a pus ochii au primit avizul Centrului Județean Tulcea din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, însă banii au fost blocați. Nu același lucru s-a întâmplat în cazul altor firme, care se ocupă tot cu recoltatul stufărișului și pentru care APIA a livrat subvențiile.

Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, a reamintit legalitatea ca firmele cărora Lupu nu vrea să le acorde subvențiile sunt îndreptățite să primească banii. ”Cele două societăți care au solicitat Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenție pentru recoltarea stufului din Deltă au permise de recoltare a resursei vegetale și autorizație de mediu pentru comercializarea acesteia”, a precizat Bulete pentru AGERPRES.

Lupu, fermier cu 4.000 de hectare în administrare și fost șef de asociație de creștere a bovinelor, este acuzat că a ajuns ilegal șef la APIA. El a ajuns la conducerea agenției la numai 8 zile de la transferul în instituție, după ce fusese consilier parlamentar în cadrul Cancelariei Președintelui Senatului, nimeni altul decât Nicolae Ciucă. Totdată, trebuie precizat că Ionuț Lupu este și membru PNL.

"Recoltatul stufului este o activitate tradițională, se desfășoară în beneficiul localnicilor, iar exploatarea în scop comercial a stufului e făcută de localnici. Această activitate asigură echilibrul ecologic. De la an la an, luciile de apă se restrâng, pentru că această resursă regenerabilă rămâne nerecoltată, iar acum sunt zone în care 90% din suprafața unui lac este acoperită de stufărișuri. În prezent, din cauza diminuării capacităților de recoltare, cât și a dificultăților de desfacere, cantitățile de stuf recoltate în RBDD sunt cu mult sub nivelul potențialului recoltabil efectiv. Este recomandat să se adopte o politică de promovare a utilizării pe plan local a acestei resurse în cât mai multe direcții pentru a impulsiona recoltarea ei anuală pe întreg teritoriul RBDD. Acest proces ar îmbunătăți calitativ stufărișurile atât pentru exploatare, cât și pentru o parte din biodiversitate.", a mai spus guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete, pentru sursa citată. De altfel, cele două firme pentru care șeful APIA a intervenit pentru a le fi blocată furnizarea subvențiilor sunt din Tulcea.

Pe 19 decembrie, președintele PNL Neamț, secretarul de stat George Lazăr, anunța: „Domnul Ionuț Costin Lupu, medic veterinar și președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein din România, a fost numit, astăzi, in funcția de director general al APIA. Țin să îi mulțumesc în mod deosebit pentru susținere domnului președinte al PNL Nicolae Ionel Ciucă și să îi urez lui Ionuț Lupu un mandat cât mai bun!".