ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish, a informat în această după amiază ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook (VIDEO mai jos).

El a mai transmis că România, Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia au votat împotriva propunerii de regulament înaintate de Comisia Europeană privind așa-numitele „Noi Tehnologii Genomice” - NTG, o altă față a Organismelor Modificate Genetic (OMG). VIDEO:

ARTICOLUL INIȚIAL ACTUALIZAT: „Noile tehnici genomice” în agricultură ar presupune editarea genelor unei plante, spre deosebire de modificarea genetică, realizată prin introducerea unei gene de la o specie diferită. Practic, oamenii vor mânca direct produse de laborator, în detrimentul unei alimentații sănătoase, bazate pe produse naturale.

Comisia Europeană precizează că documentul adoptat în iulie privind utilizarea noilor tehnici genomice (New Genomic Techniques) în agricultură legalizează două categorii de plante obținute prin NGT, după cum transmite un site de specialitate. Respectiv: „ 1. plante NGT comparabile cu plantele naturale sau convenționale și 2. plante NGT cu modificări mai complexe. Ambele categorii vor fi supuse unor cerințe diferite pentru a ajunge pe piață ținând cont de caracteristicile și profilurile de risc diferite ale acestora. Plantele din prima categorie vor trebui notificate. Plantele din a doua categorie vor trece prin procesul mai amplu al reglementării stabilit de directiva privind organismele modificate genetic.”

Ca de obicei, în astfel de afaceri cu mize financiare uriașe, s-au găsit trădători din România care să susțină otrăvirea românilor prin fortarea intrării pe piață a semințelor modificate genetic (așa numitele NTG-uri). În joc s-a aflat și UM Digi 24, care a distribuit înainte de Consiliul de la Bruxelles un fals lansat pe piață de PNL dar contracarat și sancționat rapid de ministrului Agriculturii ca un mare FAKE NEWS (FOTO).

Personajul care se pare că trage sforile pentru otrăvirea mai rapidă a plantelor românilor prin lobby pentru NTG este, potrivit unor surse parlamentare, un anume Emil Florian Dumitru, deputat PNL de Călărași, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

La o simplă căutare pe net găsim că acesta s-ar putea înghesui și el alături de „stele”  PNL ca Cîțu Florin și Baciu Andrei, pe scările DNA. Potrivit unui site de investigații din Călărași, Dumitru a evitat să ofere explicații publice legate de modalitatea prin care o sumă uriașă a ajuns în conturile unei firme la care angajată este chiar soția acestuia, Elena Daniela Dumitru. Suma, reclamă autorul articolului de investigații, Marin Badea, a fost considerată eligibilă din bugetul Uniunii Europene.

Dintr-un total de 92.646.561 lei (19,903 milioane euro), 57.875.339 lei (60 la sută din sumă, aproximativ 12 milioane euro) au intrat în conturile firmei Jidvei SRL, în a doua parte a anului 2020. Cazul ar trebui să intre în atenția DNA, pentru că, așa cum am arătat, Elena Daniela Dumitru, soția protejatului lui Ludovic Orban, Emil Florian Dumitru, era la acea dată angajata companiei Jidvei SRL, cea care a primit sprijinul financiar de 57.875.339 lei, dintr-un total de 92.646.561 lei, după cum scrie jurnalistul din Călărași, Marin Badea, care face întreaga demonstrație a afacerii pe site-ul său.

Același personaj, PNL-istul Emil Florian Dumitru, pare să fie și în spatele presiunilor contra demersurilor normale de protejare a populației întreprinse de ministerul Agriculturii. Dacă face jocul marilor firme straine cu interese în România, care vor să-și indroducă semințele modificate genetic în România pentru a otrăvi și mai mult decât până acum copiii cu mâncare modificată genetic, se poate pune întrebarea firească pentru ce o face, de fapt. Sau, mai precis, pentru cât?

Condițiile României

Ministrul Florin Barbu a reiterat azi de la Bruxelles, încercând să mențină un echilibru diplomatic între cerințele UE și interesul național: „Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!

România susține introducerea NGT1 cu câteva condiții esențiale:

Protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;

Etichetarea trebuie să fie explicită pentru o informare corectă a cetățenilor;

Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecarei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan!

Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin.

Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”, a spus ministrul azi.

Încă de duminică, acesta transmisese: „Sunt la Bruxelles și voi participa la Consiliul de miniștri AgriFish pentru a susține, ca de fiecare dată, interesele fermierilor români!

Înțeleg că, în țară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noștri și ale României sunt "mărunte”.
Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu țină cont de nimic și să accepte introducerea în producție a plantelor obținute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecție.


AM SPUS-O FOARTE CLAR:

România susține introducerea NGT1 cu o condiție esențială: protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului.

Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1.

Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înțeleg că nu putem risca relațiile comerciale tradiționale și afacerile fermierilor noștri.

Agricultura românească și munca fermierilor noștri trebuie ținute departe de interesele acestui grup de politicieni care au uitat că nu suntem, încă, în campanie electorală și că avem responsabilitatea guvernări.”

ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE a transmis în acest sens, încă de ieri, 10 decembrie 2023, un COMUNICAT DE PRESĂ explicativ:

„Adoptarea noilor tehnici genomice în agricultură au stârnit, în ultima perioadă, dezbateri intense, la nivel
european și național, atât în mediul asociativ al fermierilor cât și în zona politică. Alianța pentru Agricultură și
Cooperare așteaptă, cu interes, decizia Consiliului AGRIFISH, din 11 decembrie 2023, de la Bruxelles, legată
de propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT (New Genomic Techniques).

Constatăm, cu îngrijorare, că în spațiul public, autohton sau comunitar, se vehiculează o serie informații
inexacte despre cum se raportează mediul asociativ agricol național pe acest subiect dar și despre poziția
României, în rândul celorlalte state-membre.

Pentru o corectă informare a comunității fermierilor, a consumatorilor, a jurnaliștilor interesați de sectorul
agroalimentar, dar și a reprezentanților politici de la nivel național și european, facem următoarele precizări:

1. Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), singura structură cu reprezentativitate la nivel național și
european în mediul asociativ agricol, membru COPA-COGECA din partea României, susține
implementarea celor mai noi progrese ale științei. Apreciem că, în condiții legale clare, NGT ar putea
reprezenta, din punct de vedere tehnologic, o oportunitate pentru fermierii români.

2. Dezbaterile, în acest moment, nu sunt, însă, pe chestiuni științifice așa cum eronat au încercat să
transmită unele grupuri de interese. Discuția, în acest moment, este legată de chestiuni juridice și
comerciale. AAC consideră că este nevoie, în continuare, de consultări suplimentare pentru a lămuri,
complet, toate semnele de întrebare legate de actuala propunere de regulament a Comisiei Europene,
în ultima formulă de text. Suntem pentru știință dar nu în condiții discutabile din punct de vedere legal.
Nu dorim ca fermierii români să devină, în următorii ani, victimele unor dispute comerciale sau juridice
care să le afecteze activitatea. Măsurăm, acum, de zece ori și tăiem o singură dată.

3. AAC apreciază pozitiv modul în care, până acum, România, prin ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a
reprezentat interesele fermierilor în Consiliul AGRIFISH, în dosarul NGT. România susține noile tehnici
genomice, nu a existat niciodată opțiunea să se opună, doar că există o serie de chestiuni ce trebuie
clarificate și o serie de condiții ce trebuie să fie îndeplinite. Considerăm că, odată ce aceste condiții vor
fi tranșate, România poate susține, și cu sprijinul AAC, o nouă formă de regulament a Comisiei
Europene pe această temă.

4. Dosarul NGT este privit diferit în țările europene, nu există o viziune unică. Poziția actuală a României
nu este singulară. State precum Franța, Croația, Slovenia, Malta sau Grecia susțin, de asemenea, cu
rezerve și condiții, actuala propunere a Comisiei. Iar state precum Polonia sunt chiar sceptice cu privire
la modul în care se dorește, la nivel european, legiferarea noilor tehnici genomice.

5. AAC regretă modul în care unele grupuri de interese au ales să facă campanie pe acest subiect. Nu
suntem „dușmani ai științei”, nu ne opunem progresului tehnologic și nu suntem deloc anti-europeni.
Dimpotrivă. A te lupta până la capăt pentru interesele legitime ale fermierilor români, a milita pentru
lămurirea tuturor aspectelor care ar putea afecta, în viitor, agricultura națională, reprezintă, cu adevărat,
spiritul european al democrației, al dezbaterii oneste, al responsabilității față de cei pe care îi reprezinți.

Încercările de intimidare și minciunile trebuie să dispară din dezbaterea publică a dosarului NGT. Vom
continua să îi reprezentăm, așa cum trebuie, pe fermieri români, în ciuda tuturor acestor încercări de
manipulare!

ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE

LAPAR Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România este o organizație profesională,
neguvernamentală și independentă, constituită în anul 2001 prin asocierea voluntară dintre asociații
profesionale și societăți comerciale. LAPAR reprezintă interesele producătorilor agricoli în relația cu organele
Administrației centrale, precum și cu alte asociații și federații, interne și internaționale, responsabile cu
gestionarea politicilor și programelor pentru agricultură, respectiv cu atragerea fondurilor destinate activității din
agricultură. LAPAR este membru fondator OIPA Cereale, co-fondator Alianța pentru Agricultură și Cooperare
și membru în Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

UNCSV Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal este o organizație profesională
umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înființată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se
confruntă membrii săi din cele 53 de cooperative agricole. Aceasta reprezintă și apără interesele
cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relația cu autoritățile statului, organisme naționale și
internaționale. Scopul ei primordial este susținerea și promovarea valorilor cooperatiste, inclusiv prin exemple
de succes și schimburi de experiență, a mijloacelor și metodelor de creștere a eficienței economice a
cooperativelor agricole, de specializare, dezvoltare, consolidare și concentrare a activității cooperativelor
agricole autohtone pentru a contribui concret la echilibrarea pozitivă a balanței comerciale cu produse
agroalimentare din România.

PRO AGRO Federația Națională PRO AGRO este o organizație profesională înființată în anul 2012 de și
pentru producătorii din agricultură, industria alimentară și servicii conexe din România, în vederea promovării,
reprezentării, susținerii și apărării intereselor membrilor organizațiilor profesionale reprezentative la nivel
național în raport cu instituțiile europene și naționale, publice sau private. Scopul Federației Naționale PRO
AGRO este atins prin participare activă ca și partener de dialog în procesul de legiferare, dar și prin inițierea de
acte normative atunci când se impune

AFF Asociația Forța Fermierilor este o organizație profesională legal constituită și care reprezintă interesele
tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF
se luptă pentru drepturile și interesele legitime a peste 20.000 de membri înscriși direct sau care fac parte din
organizații afiliate la Asociația Forța Fermierilor. AFF acordă gratuit membrilor consultanță juridică și pentru
accesarea fondurilor europene, precum și suport mediatic și de petiționare pentru toate problemele sesizate de
către membri. AFF este partener de dialog instituțional al autorităților publice centrale și locale, pentru
atingerea obiectivului membrilor noștri de a pune agricultura în ofensivă.