ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 10:00 Deputatul Daniel Gheorghe a reacționat la avertismentul primit de țara noastră din partea Comisiei Europene în ceea ce privește legea care impune supermarketurilor 51% produse agro-alimentare românești pe lanțul comercial scurt.

Acesta acuză Bruxellesul de faptul că favorizează corporațiile transnaționale care pun „monopol ori cartel în piața noastră”.

„Comisia Europeană ne-ar amenința cu un ,,infrigement,, pe legea cu 51% produse agro-alimentare românești pe lanțul comercial scurt. Trecând dincolo de ifose deontologice ar trebui să fim realiști și să nu uităm că unul dintre domeniile industriale cu cel mai puternic ,,lobby,, la nivel de Bruxelles este reprezentat fix de zona de ,,retail,,. Nu mai spun că atunci când corporații transnaționale puneau de un monopol ori cartel în piața noastră, când astfel de entități străine beneficiau de ajutoare de stat, favoruri fiscale ori chiar de păsuirea organelor de control financiar, nimeni de la Bruxelles nu ne mai ,,infrigea,, cu nimic. Să înțeleg că noi, românii, nu avem dreptul să ne dezvoltăm o piață agricolă internă sănătoasă și să susținem capitalizarea și dezvoltarea producătorului autohton ? Iar consumatorii să fie obligați să consume tot felul de verdețuri ciudate modificate genetic, mere artificiale umflate cu injecții și ,,pulpe americane,, rămase de prin rezerva militară a războiului rece ? Nu-i așa domnilor de la Bruxelles, țăranului român e bun doar să-l cocoșați voi să vă care lăzile cu mărfuri din import la un salariu de mizerie ori să stea în picioare 12 ore să vă culeagă măceșele și murele, că o afacere mică și profitabilă nu are voie sa dezvolte, că vă încurcă vouă socotelile ? Piață de desfacere pt ce nu vreți voi să aruncați la gunoi și sursă de mână de lucru ieftină nu dorim să fim, din contră, noi credem în necesitatea susținerii capitalului autohton și al întreprinzătorilor români; suntem convinși că. doar așa. prin extinderea capitalului românesc și a proprietății autohtone asupra resurselor economice putem asigura o bunăstare reală a cetățenilor acestei țări”, a scris deputatul pe contul său de Facebook.  

Știre inițială

 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.


„Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă", a afirmat Irimescu pentru Agerpres.

Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene.

„Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm", a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit articolului din Legea 150/2016, „comerciantul persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare".

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.

În aceste condiții, cumpărați românește, oameni buni! De la prăvălia din colțul străzii sau de la parterul blocului, din piețe, chiar și din magazinele mari, dar alegând produse românești!

Merg înfometată la Carrefour să-mi iau o pâine. Ajung în fața unui perete întreg cu acvarii care mă ispitesc cu forme și...

Posted by Laura Ștefănuț on Thursday, April 7, 2016

Mii de români sunt PĂCĂLIȚI zilnic. Surpriza URIAȘĂ pe care a avut-o o clientă la un supermaket Carrefour când a vrut să cumpere o PÂINE neagră de secară cu semințe. Ce ingrediente conține produsul