ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Răvășitoare ultimele două săptămâni. Declarațiile-șoc făcute de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, despre practicile de pe piața românească, unde se vând alimente expirate aduse din import, au secondat ieșirea nervoasă a reprezentanților fermierilor români. Care susțin că pe lângă accesul extrem de dificil al produselor românești pe rafturile marilor lanțuri de magazine străine, retailerii mai aplică și alte lovituri economiei românești. 

Scoaterea profiturilor din România, după un sistem bine pus la punct, ar fi una dintre ele. Un sistem care face ca pe hârtie profitul să pară aproape zero, dacă nu chiar cu minus, după ce retailerii achită costisitoare servicii de audit intern unor specialiști aduși de pe la firmele-mamă din străinătate, de exemplu.

Tabloul este completat în mod dureros de reprezentanții antreprenorilor, la o întâlnire desfășurată la Brașov, legată de starea capitalului privat românesc în 2016. Conform celor mai recente date consolidate, la nivelul anului 2014, ponderea companiilor românești în afacerile de la noi era de 47%, în timp ce companiile străine ajunseseră la 49%. Diferența de 4% aparține companiilor de stat. Deși companiile străine au avut o cifră de afaceri mai mare, rezultatul lor net raportat (profit minus pierderi) a fost de minus 2 miliarde de lei. De partea cealaltă, companiile românești au raportat un rezultat final pozitiv de 14 miliarde de lei, potrivit www.zf.ro.   

Un alt amănunt- companiile private românești asigură un loc de muncă pentru de două ori mai mulți salariați decât cele străine. Antreprenorii români se plâng că guvernul nu ajută deloc capitalul privat românesc, în timp ce protejează multinaționalele pe toate căile. Ajutoarele de stat se duc către multinaționale (statul subvenționează crearea de locuri de muncă și plata unor impozite și taxe pe forța de muncă), în timp ce firmele românești completează degeaba tone de hârtie în același scop. 

Companiile străine subvenționează prețurile și pierderile pentru a scoate firmele românești din joc și a cuceri în totalitate piața, susțin oamenii de afaceri români. În timp ce "...suntem discriminați la noi acasă. De către statul român. Companiilor străine li se întinde covorul...noi... suntem aruncați la câini”, se plâng ei în Ziarul Financiar...

Răvășitoare aceste ultime două săptămâni. Ca niște radiografii și analize făcute unui bolnav care s-a dus cam târziu la doctor. Oare se aud toate astea, oare îi pasă cuiva? Va lua cineva măsuri? Oare se înțelege cât de important e capitalul autohton pentru o țară? Și cât de expuși suntem cu toții, atunci când se întâmplă toate astea? Mă întreb și eu. Așa cum mă întreb dacă nu cumva exact situația asta a fost și este dorită...