ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țara noastră a câștigat disputa cu Grecia, care contesta dreptul României de a folosi termenul de "telemea". Oficialii europeni vor elibera certificatul pentru produsul fabricat în satul mureșean. Până acum, România avea un singur produs cu indicație geografică protejată, Magiunul de Topoloveni.

Novacul afumat de Țara Bârsei, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Mărginimea Sibiului și Țuica bătrână de Morărești sunt pe listă.

Cuvântul "telemea" a devenit anul trecut motiv de dispută între români și greci. Aceștia din urmă au depus o opoziție la Comisia Europeană pentru înregistrarea sortimentului "Telemea de Ibănești".

Grecii susțineau că denumirea "telemea" seamănă foarte mult cu al lor "telemes", ce definește tot un sortiment de brânză albă, sărată. Argumentele noastre au fost, însă, mai puternice.

Reprezentanții companiei de la Ibănești spun că au fost sprijiniți de actualul ministru al Agriculturii, aflat atunci la Bruxelles. Urmează în câteva săptămâni să primim certificatul de denumire protejată la nivel european, a confirmat pentru Știrile TVR Nicu Bumb, inginer șef la fabrica de telemea de la Ibănești.

Rețeta este preluată de la bătrânii satului. Atât pentru prepararea brânzei, cât și pentru conservarea alimentelor se folosea apa sărată a unui puț din satul Orșova. Fabrica de la Ibănești are peste 100 de angajați și prelucrează zilnic 40.000 de litri de lapte.

Când un produs este certificat la nivel european înseamnă că va fi promovat pe piața uniunii și că producătorul va putea accesa bani europeni nerambursabili.