ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) se plânge că tirurile cu fructe și legume ce intră în țară sunt supuse controalelor instituțiilor statului și din cauza volumului mare de marfă, aceasta se deteriorează. Știut fiind faptul că este o tradiție ca românii să consume multe și legume la masa de Paști, aceștia susțin că tot ce își doresc este ca să nu lipsească aceste produse din meniul tuturor.

„Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște”, spun marii comercianți.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a afirmat că „oamenii s-au obișnuit să intre în România și să descarce marfa”.

„Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, susține despre controalele din vămi, unde sunt blocate sute de camioane, că se recoltează inclusiv probe din fructe și legume, pentru că "se tot vorbește despre dublul standard la calitataea produselor și trebuie să acționăm". „Au fost niște blocaje, pentru că oamenii s-au obișnuit să intre în România și să descarce marfa”, a spus Teodorovici.

Eugen Teodorovici a susținut, la Antena 3, că verificările din vămi au ca scop evitarea dublului standard în ceea ce privește calitatea produselor și combaterea evaziunii fiscale.

„Cam 60% din evaziunea pe fructe și legume este din produsele care vin din spațiul intracomunitar (...) Este vorba și de acel dublu standard pentru care trebuie să acționăm, de aceea echipa de control conține și colegi de la ANSVSA care iau inclusiv probe pentru a vedea exact dacă actele care arată proveniența, calitatea și destinația mărfii concordă cu marfa. Cele care sunt pentru tranzit nu durează mult, au fost niște blocaje pentru că oamenii s-au obișnuit să intre în România și să descarce marfa, cu toate că pe acte era indicat tranzit”, a declarat ministrul, sâmbătă.

Președintele PSD Liviu Dragnea a avertizat, miercuri, ANSVSA, Protecția Consumatorului, Oficiul Antifraudă și Autoritatea Națională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume și fructe "de contrabandă", actualii angajați instituționali vor fi înlocuiți, transmite Mediafax.

„Acum, în fața dvs le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar Veterinară celor de la Protecția Consumatorului, Antifrauda și Vămile, dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuși să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume și fructe. Dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fruct, legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit”, a declarat liderul PSD.

ANAF a reacționat și anunțat declanșarea „operațiunii Demetra”: „Din dispoziția lui Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, și a Mihaelei Triculescu, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) demarează la nivel național acțiunea ”Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor și fructelor. Inspectorii antifraudă vor controla achizițiile intracomunitare și importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse.” .