ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Există diferențe majore între două corpuri de iluminat care ar fi trebuit să fie identice, respectiv între unul economic și altul cu incandescență. Consumatorii nu pot fi apărați de înșelăciuni pentru că în România nu există niciun laborator care să testeze conformitatea între ceea ce scrie pe ambalaj și realitate, scrie B1.ro.

”De cele mai multe ori sunt lucruri trucate. Pe etichetă este specificată o echivalență a unui bec cu incandescență, dar nu este o echivalență corectă. La becurile noi trebuie să ne uităm la fluxul luminos, care se măsoară în lumeni”, a susținut Dan Vătăjelu, președinte Asociația pentru Iluminat.

Cu alte cuvinte, lumina din casă este mult mai slabă decât cea promisă de producătorul becului. Ca să nu fie păcăliți, clienții trebuie să se uite atent la echivalența dintre watti și lumeni. Adică dintre putere și fluxul luminos. Astfel, dacă doriți puterea unui bec de 100 de watti, trebuie ca becul economic să promită cel puțin 1.300 de lumeni.

Nu doar informațiile legate de unitățile de măsură par să fie mincinoase.

”Am găsit becuri pe a căror etichetă scria că are trei ani garanție, iar pe verso că are 20.000 de ore de funcționare, ceea ce înseamnă 20 de ani. Puțin probabil. Hiba majoră este că acum cu Hexi Pharma, cu laboratoare, cu certificări, în acest domeniu, pe teritoriul României, nu avem un laborator care să certifice că acel bec este de atâția watti, de atâția lumeni, are garanție nu știu câți ani”, a susținut Sorin Mierlea, de la Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor.

România importă anual peste 12 milioane de becuri, dar jumătate dintre ele au etichete mincinoase, spun reprezentanții industriei. Producătorii care nu respectă regulile de etichetare  riscă amenzi usturătoare și chiar suspendarea temporară a activității.