ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De astăzi, puteți scoate bani de pe card direct de la casele de marcat ale magazinelor. Dar numai teoretic. Practic, vânzătorii, dar și mulți dintre clienți nu au auzit de lege și nu știu cum să procedeze. 
 
Cei rămași fără cash în portofel nu ar mai trebui să-și facă probleme și să caute un bancomat. Se pot duce la orice magazin care are POS și pot cere vânzătorului numerar, dar nu mai mult de 200 de lei. Însă legea intrată astăzi în vigoare nu a ajuns și în magazinele din țară.
 
Reprezentanții micilor comercianți spun că aceștia nu sunt încă pregătiți pentru a aplica noua lege. Asta în condițiile în care orice magazin care vinde de 10.000 de euro pe an este obligat de acum să-și instaleze un POS.

„Încă nu știm dacă aparatele vor fi oferite de bănci, dacă trebuie să și le cumpere. Nici nu știu să lucreze, trebuie să se pregătescă și din acest punct de vedere, mai este și acel aspect al cash back-ului, pentru că nu mulți dispun sau au în casă atâția bani”, spune Maria Muntean, președintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, citată de digi24.ro.

Potrivit legii, magazinele care nu vor oferi clienților posibilitatea de a retrage bani de pe card sau vor refuza să facă acest lucru vor fi amendate cu sume cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei. Clienții se pot plânge Oficiului pentru protecția consumatorului.