ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul de Finanțe a anunțat că de la 1 septembrie se vor majoreza accizele la carburanți, șoferii urmând a  plăti cu 0,45 de lei mai mult pe litrul de benzină sau de motorină.

Prețul benzinei din România este în prezent al doilea cel mai mic în rândul celor 28 de state din Uniunea Europeană, dar va ajunge simular cu nivelul din Austria, iar cel al motorinei semnificativ mai mare decât în Austria sau sau Luxemburg, după majorarea accizelor, calcul făcut pe baza prețurilor medii din UE publicate de portalul energy.eu.

În prezent, prețul mediu la pompă al unui litru de benzină dintr-un sortiment ieftin (fără plumb, cifră octanică 95) este în România de 4,60 lei, echivalent cu 1,0070 euro, potrivit energy.eu.

Creșterea accizelor pe carburanți nu figura în niciuna dintre variantele programului de guvernare al coaliției PSD-ALDE.

Majorarea accizelor este motivată de Ministerul Finanțelor prin scăderea încasărilor din accize în prima jumătate a acestui an.