ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Specialiștii în alimentație anunță că doar 10% din produsele de post nu conțin aditivi alimentari, cunoscuți publicului ca celebrele "E-uri". Datele reies dintr-un studiu comandat de Asociația Pro Consumatori.

31 de aditivi de tip "E-uri" au fost descoperiți de specialiștii celor de la Protecția Consumatorilor în alimentele de post testate în cadrul campaniei "să învățăm să înțelegem eticheta".

Obiectivul studiului a fost prezentarea posibilelor efecte ale aditivilor asupra sănătății consumatorului. Printre produsele testate de APC s-a numărat fasolea bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric, salata de Humus cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric, fulgi pentru piure de cartofi cu metabisulfit de sodiu sau sosul de maioneză cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar.

Potrivit studiului, 24 din cei 31 de aditivi pot fi periculoși organismului. Cu toate acestea, specialiștii în nutriție se arată sceptici față de rezultatele studiului:

"Acest mit că E-urile ar fi dăunătoare sănătății, nu se susține deloc. Există anumite E-uri, anumiți aditivi, care pot deveni riscuri pentru sănătate, dar în momentul în care aceste riscuri sunt dovedite științific, E-ul respectiv e scos de pe listă. E înseamnă acceptat în UE. Nu sunt ei toxici în mod direct, ci pot ascunde o calitate slabă a celorlalate ingrediente. De exemplu un potențiator de aromă poate ascunde sau poate da un gust bun unei rețete pe care altfel nu ai fi putut să o mănânci. Vorbim acolo de o proteină de soia, poate de uleiuri vegetale de proastă calitate”, a declarat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, pentru B1 TV.

Cât despre cele mai sănătoase mâncăruri pentru post.

"O persoană care dorește să țină post ar trebui să pornească de la alimentele de bază, alimentele naturale și să își construiască propriile rețete folosind mai puțin alimentele din supermarket care au etichetă de aliment de post”, adaugă acesta.