ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gumele de mestecat vândute în magazinele din țară conțin între 1 și 11 aditivi alimentari.

Specialiștii InfoCons, ONG care apără drepturile consumatorilor, au analizat etichetele de pe 34 de produse tip gumă de mestecat comercializate pe piață de trei companii – Wrigley, Dasco Distribution Concept și Romega Food Distribution.

În urma studiului a reieșit că în ceea ce privește numărul de E-uri, din cele 35 de produse analizate, mai bine de jumătate au în conținut între 1 și 9 E-uri, 29% au în conținut 10 E-uri, în timp ce 20% din gumele de mestecat analizate au în conținut 11 E-uri,

Cele mai multe E-uri, 11 la număr, le conțin gumele de mestecat Airwaves fără zahăr cu îndulcitori și arome de mentol și coacăze negre sau cele cu mentă și eucalypt, dar și Orbit-ul fără zahăr cu îndulcitori și aromă de afine.

Pline de E-uri sunt și gumele de mestecat cu arome de mango și pepene galben sau cele cu portocală și lămâie.

La polul opus, cu doar un singur E în compoziție și anume lecitina din soia (E322), sunt gumele pentru copii Hubba Bubba cu aromă de fructe și de măr.

Potrivit studiului, E-urile prezente în aproape toate produsele analizate sunt sorbitol (E420), acesulfam K(E950), xilitol(E967), precum și aspartam (E951) și coloranții  E171 și E133.

Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen. Germania a decis să interzică acest aditiv alimentar.

În urma administrării de E171, mai multe studii în domeniu atrag atenția că au fost observate scăderi în greutate, leziuni la nivelul ficatului, rinchilor și sistemului cardiovascular, dar s-au observat și creșteri ale dimensiunilor rinichilor, ficatului și splinei.

În ceea ce privește E133, acesta este considerat un E suspect, care poate provoca o serie de afecțiuni, printre care se numără alergiile, dereglarile hormonale, tulburările hepatice, bolile intestinale și ale ficatului, tulburările hepato-biliare, ale tubului digestive sau nervoase, dar și creșterea nivelului de colesterol.

Pe de altă parte, aspartamul este o sursă de fenilalanină, substanță ce poate declanșa cancer la nivelul creierului.