ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lactatele, brânzeturile și ouăle costă în România puțin mai mult ca în Germania și aproape la fel ca în Franța, deși salariul mediu local de nici 450 de euro net lunar este de 5-6 ori mai mic decât în cele două țări din Occident, informează Zf.ro.

 Astfel, un litru de lapte la supermarket în România ajunge la 0,8-0,9 euro, la fel de mult ca în Germania sau Franța. Prețul la aceste produse reprezintă peste 90% din media UE, deși salariul mediu net lunar din România este al doilea cel mai mic după cel din Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

Lactatele, brânzeturile și ouăle costă în România puțin mai mult ca în Germania și aproape la fel ca în Franța, deși salariul mediu local de nici 450 de euro net lunar este de 5-6 ori mai mic decât în cele două țări din Occident. Astfel, un litru de lapte la supermarket în România ajunge la 0,8-0,9 euro, la fel de mult ca în Germania sau Franța. Prețul la aceste produse reprezintă peste 90% din media UE, deși salariul mediu net lunar din România este al doilea cel mai mic după cel din Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

„Principalul motiv pentru această situație este faptul că în România nu există un sistem integrat ca în alte țări. Acolo, fermierul este cel care deține terenul, deține vacile și tot el produce. De cele mai multe ori, micii fermieri de afară se unesc în cooperative și își realizează propriile produse. Astfel, capătă mai multă forță în negocierile cu retailerii”, explică Radu Timiș, antreprenorul care controlează businessul Cris-Tim, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale românești. Principalul său business este în domeniul producției de mezeluri, însă el are și operațiuni pe piața lactatelor unde este prezent cu brandul Mândruța.

Timiș explică faptul că în România există câțiva jucători mari de regulă internaționali care fac jocurile și care cumpără de la micii producători laptele pe care apoi îl procesează. „Și pe celelalte piețe există acești jucători mari, dar acolo și fermierii locali au forță să reziste în piață.”