ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creditele „prietenoase”, obținute în doar câteva ore, fără adeverințe de salariu sau alte garanții, s-au dovedit a fi un coșmar pentru mulți români.

Adevarul a analizat câteva dintre practicile folosite de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) pentru a-i momi pe cei aflați în căutari de credite rapide.

IFN Ferratum
Această instituție financiară arată cât de simplu e să iei un credit rapid, dar are o dobândă anuală efectivă (DAE) de peste 7000% pe an. De exemplu, o persoană care ia un credit rapid în valoare de 1400 de lei va plăti, în termen de 62 de zile, o sumă totală de 2.398 de lei.

Mozipo
O altă instituție financiară cu un DAE uriaș este Mozipo, care anunță că oferă împrumut pe loc, însă cu o dobândă anuală de 1341%.

Viva Credit
La 100 de lei împrumutați pentru o lună, DAE este de 4114% pe an și scade la perioade mai lungi ale împrumutului. Pentru a convinge clienții, cei de la VIVA Credit fac și o paralelă cu alte servicii ale căror costuri nu au relevanță dacă sunt exprimate în costuri anuale. Spre exemplu, dacă mergem la film: ”cu siguranță ați fost la un film la cinema pentru care ați plătit măcar 20 lei pentru aproximativ 2 ore și v-ați simțit foarte bine și a fost o seara placută. Cu ce v-ar fi ajutat dacă prețul biletului era afișat la aprox. 22.000 lei/an (incluzând un bilet la toate reprezentațiile acelui film pe o perioadă de un an de 3 ori/zi)?”.

Provident
Provident le promite clienților că dobânda anuală efectivă nu va trece de 104,63%. Totuși, se menționează și că ”DAE nu este un indicator relevant, întrucât nivelul acestuia este influențat în mod categoric de perioada de rambursare și de periodicitatea plăților”. Este un alt fel de a spune că, de fapt, pentru client contează cât ia și cât dă înapoi și că n-ar trebui să-l intereseze nivelul dobânzii. Bineînțeles că acest indicator este relevant pentru un client, arată adevarul.ro, mai ales când nu își poate acoperi ratele și va continua să plătească aceste dobânzi.