ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Faptul că alimentele pe care le consumăm zilnic sunt din ce în ce mai nesănătoase este confirmat de românii care suferă diverse afecțiuni la vârste din ce în ce mai fragede. Medicii confirmă faptul că rata îmbolnăvirilor din cauza alimentației este din ce în ce mai mare.

Și efectiv suntem păcăliți de magazinele care ne vând astfel de alimente pline de coloranți și E-uri. Un astfel de caz este aventura unei tinere care a povestit o întâmplare petrecută la unul dintre magazinele Carrefour din Capitală.

Aceasta a mers la raionul de panificație de unde a vrut să cumpere o pâine neagră de secară cu semințe, așa cum apărea pe afișajul de la raft. Numai că ingredientele folosite în fabricarea acesteia nu sunt afișate.

La cererea clientei, o angajată vine spre aceasta cu o pungă plină de bilețele albe pe care sunt trecute ingredientele pâinilor din acvarii. Și aici, surpriză, pâinea neagră de secară cu semințe este făcută din făină albă din grâu, colorată artificial și multe E-uri.

”Merg înfometată la Carrefour să-mi iau o pâine. Ajung în fața unui perete întreg cu acvarii care mă ispitesc cu forme și mirosuri: pâini triunghiulare, dreptunghiulare, rotunde, baghete cu semințe, pâinici, unele aburesc geamurile de prospețime.

Îmbătată de miros, îmi amintesc totuși că îmi aleg pâinea după îngrediente. Nu sunt afișate niciunde, așa că iau una neagră "de secară", cu semințe — cel puțin așa o vindeau, iar eu am picat în plasă.

"Nu vă supărați, unde pot citi ingredientele acestei pâini?" O angajată cu iz de bunicuță și ochelari rotunzi îmi zâmbește. Iese din spatele tejghelei de mezeluri și se apropie de mine cu un mers clătinat.

Ține în mână o pungă în care se pun de obicei pui la rotisor, plină cu bilețele albe — ingredientele pâinilor din acvarii.

Găsim bilețelul pâinii negre "de secară cu semințe". Surpriză, e făcută din făină albă din grâu, colorată artificial. Dar cealaltă pâine neagră de la raft? Tot așa, făină albă și cârd de E-uri. Dar ceva pâine fără colecție de aditivi? Nope, nici una. "Heheh, domnișoară", îmi spune complice angajata și zâmbește cu răbdare maternă.

Mă duc să pun pâinea la loc. "Ia-o pe asta, e tot neagră și e bună", îmi recomandă un tânăr cu figură de programator binecrescut. Îi zic că e pâine albă colorată pentru marketing. Se uită la eticheta fără ingrediente de la raft: "uite, e neagră, de secară, așa scrie". Nu, uite ingredientele. "Aoleo", se miră tipul și rămâne cu ochii fixați pe pâinile sexy din fața lui.

Plec mai departe. Senzația de foame e înlocuită cu una de greață, mi-a căzut greu la stomac toată ipocrizia sistemului alimentar care jonglează cu sănătatea noastră pentru profiturile lor.”, a scris Laura Ștefănuț pe pagina sa de Facebook.