ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea care ar fi trebuit să creeze o ordine în legătură cu vânzarea alimentelor de către comercianți nu va fi pusă în aplicare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că Legea risipei alimentare trebuie modificată, motiv pentru care nu s-au publicat normele metodologice, precizând că există o variantă pe site pentru consultare publică.

„Este nevoie să ancorăm bine în realitate prevederile legii, motiv pentru care ne gândim ca să abordăm în etapa următoare legea ca atare pentru că sunt solicitări din partea celor care o pun în aplicare să ne uităm cu mai multă atenție la unele prevederi care astăzi nu o pot face aplicabilă”, a declarat, pentru Agerpres, Petre Daea.

Ministrul a recunoscut că Legea risipei alimentare, care trebuia să se aplice începând cu 21 mai, la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, nu are norme de aplicare.

„Actul normativ trebuie însoțit de norme metodologice de aplicare prin hotărâre de guvern, însă cei care trebuie să intre în echipajul acesta al prevederilor legale au avut unele observații și trebuie să modificăm legea, motiv pentru care n-am dat drumul la normele metodologice. Am pus pe site o anumită variantă, în consultare publică. Nu este ușor de aplicat, motiv pentru care am zis că mai bine să stăm și să o facem cum trebuie în așa fel încât ea să își atingă scopul”, a declarat ministrul.

Petre Daea a mai adăugat să se ia în calcul varianta prorogării, astfel încât să se facă „un act normativ care să poată să fie aplicat în România și să poată să aibă rezultatele scontate”.

Ce prevede legea

Comercianții și producătorii care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare ar fi trebuit să fie obligați de azi să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. Mai mult, comercianții trebuie să afișeze lângă casele de marcat un plan de reducere a risipei alimentelor aflate în curs de expirare.

Practic, orice agent economic este obligat să ia măsuri pentru diminuarea rispei alimentare începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția, comercializarea, inclusiv în industria hotelieră și a serviciilor alimentare.