ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prețul gazelor ar putea crește începând cu luna aprilie a acestui, majorare urmând a fi de până la 10%, a declarat, miercuri, președintele ANRE Niculae Havrileț.

„În ceea ce privește prețul pentru gaze naturale, de la 1 aprilie va fi o modificare de preț, pentru că Autoritatea calculează prețurile pentru consumatorul casnic de gaze naturale pe perioada aprilie al acestui an până în aprilie anul următor, pe an gazier. Vom avea și procesul de finalizare a pieței reglementate pentru gaze naturale și există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creșterii prețurilor, dar nu considerăm că ar putea să fe de 10%, considerăm tot la nivelul a câtorva procente, până în 10%”, a declarat președintele ANRE.

Calcularea prețului este legată de liberalizarea piaței de gaze naturale, pentru consumatorii casnici.

„De la 1 aprilie nu există un impact, pentru că oricum începe sezonul cald și consumatorii casnici nu consumă până în luna noiembrie, deci este o perioadă de trecere de șase, șapte luni în care vom avea timp să vedem care este coșul de gaze naturale cel mai ieftin pentru consumatorul casnic”, a mai precizat Havrileț.

Tot anul acesta s-ar putea mări și prețul energiei electrice, însă reprezentanții ANRE dau asigurări că nu va fi o creștere semnificativă.

„În ultimii 3 ani de zile, fiecare ajustare aducea un minus de 1-2%, a fost un trend de descreștere a prețurilor. Considerăm că va rămâne la același nivel sau va fi o ajustare tot de cel mult 1-2% în plus”, a spus Havrileț, care, totodată, a criticat declarațiile făcute de reprezentanți ai unor companii din domeniul energiei, conform cărora prețurile la energia electrică ar putea crește.

„Acest tip de declarații nu sunt benefice pieței de energie electrică, putând să inducă false date privind evoluția pieței. Noi considerăm că au dreptul să vină cu idei, cu propuneri orice operator economic implicat în sectorul energiei”, a conchis Havrileț.