ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Agriculturii vrea să verifice dacă alimentele vândute în România sunt de o calitate mai slabă decât cele vândute în Occident, fiind format deja un grup din reprezentanți ai ministerului și din inspectori de la protecția consumatorului și de la autoritatea sanitar veterinară, cu scopul de a depista un eventual standard dublu de calitate.

Faptul că există diferențe între produsele din Vest și cele din Est nu mai este o necunoscută.

Slovacii au făcut în 2011 un studiu în opt țări europene, printre care și România, și au ajuns la concluzia că producătorii vând într-adevăr alimente de o calitate mai slabă în țările mai sărace decât în cele bogate.

Calitatea e mai slabă, dar și prețul e mai mic. Coca Cola, de pildă, este îndulcită în Marea Britanie cu zahăr, iar în România - cu un îndulcitor făcut din porumb. Dar o doză de 0,33l costă în România doi lei, în timp ce în Anglia, la supermarketul Tesco, 68 de penny, adică 3,6 lei. Deci, cu 80% mai mult decât la noi.

Discuția despre calitatea alimentelor vine după ce Ungaria, Slovacia, Polonia și Cehia au decis să îi ceară Uniunii Europene să nu le mai permită producătorilor să vândă alimente de calitate mai slabă în țările lor decât în Occident.

În urmă cu un an, Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii spunea că „în Marea Nordului este un vierme Aniskais, de 2-3 cm, care stă în intenstinele macroului și la alți pești. În toată Europa, peștele ăsta, pentru că are alt preț, se eviscerează, se scot viscerele și cu ele odată scoate și viermele și îl duce pe circuit. Pentru România, că e piață de mâna a 10-a, nu se eviscerează și se aduce foarte ieftin”.