ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană și Gazprom au ajuns la un acord privind renegocierea prețurilor la gazele naturale pentru statele din Europa Centrală și de Est, mai puțin pentru România, potrivit Profit.ro.

Prețurile vizate în renegociere au fost cele care nu aveau legătură de prețul internațional al petrolului, ci legat de cel al gazului de referință de pe principalele piețe europene.

Statele în numele cărora UE a negociat sunt Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Specialiștii în economie sunt de părere că România, dintre statele vizate deoarece în ultimii doi ani, a importat cantități reduse de gaze din Rusia, fiind considerată de Bruxelles independentă energetic de Rusia.

Potrivit comisarului european, Margrethe Vestager, oficialii Gazprom au fost de acord inclusiv cu modificarea contractelor în sensul eliminării restricțiilor de export impuse până în prezent de compania pentru statele importatoare în ceea ce privește volumul de gaze furnizat.

Faptul că România nu a fost inclusă pe lista statelor anunțate de comisarul european ar putea însemna faptul că importurile de gaze rusești făcute de România ar putea fi făcute în continuare la un preț legat de cel al petrolului.

Gazprom a promis că va oferi statelor incluse în renegociere un preț mai redus, fix și stabilit în mod transparent.