ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți consumatori s-au plâns pe rețelele de socializare că au fost victimele unor abuzuri din partea hipermarketurilor. Cele mai multe astfel de plângeri sunt legate de diferențele dintre prețul la raft și cel afișat la casa de marcat.

Există însă și cazuri fericite, puține ce-i drept, ale unor clienți care își dau seama rapid de aceste diferențe și reacționează.

Iată un caz petrecut pe 22 decembrie în Carrefour Orhidea. Adrian Mușescu a relatat pe Facebook că dacă nu s-ar fi uitat pe bon, ar fi plătit 60 de lei în plus la cumpărături. Adică în loc de 210 RON cât era valoarea reală a produselor, pe bon era trecută suma de 270 RON.

Iată povestea acestuia.

"Dragi prieteni,

Incep aceasta istorisire cu cateva sfaturi de care ar trebui sa tinem cont in general, dar, mai ales, in perioada sarbatorilor cand, cu totii, facem o multime de cumparaturi:
1. Fiti vigilenti (mi se pare un cuvant mai potrivit decat "atenti" cand vine vorba de hotie)!
2. Incercati sa retineti preturile (mai ales pentru produsele care sunt la oferta) pentru cat mai multe produse adaugate in cosul de cumparaturi!
3. Incercati sa calculati (pe masura ce adaugati produse in cos) valoarea cumparaturilor!

Acum, dupa aceasta scurta lista de sfaturi, va impartasesc experienta avuta in aceasta seara: m-am dus la cumparaturi cu o lista foarte scurta de cumparaturi - le puteam face de la orice magazin, dar avand niste timp liber, am decis sa merg la Carrefour Orhideea (ca sa vad ce mai este pe acolo) - acesta este hypermarket-ul meu preferat.

Ajung frumos in magazin, rezolv repede lista de cumparaturi, iar apoi, "cascand ochii" pe la ce e pe rafturi, normal ca m-am lasat ispitit si am mai adaugat cateva articole (inafara celor de pe lista). De obicei, cand merg la cumparaturi, inainte de a ajunge la casa, imi place sa estimez costul total al produselor din cos (as spune, chiar, ca ma pricep la asta - de obicei, am o abatere mai mica de 10%)...eh, de data asta, am omis sa mai fac predictii cu privire la valoarea produselor din cos... Ajung frumos (din nou) la casa, imi pun produsele (vreo 7 articole distincte) pe banda, apoi in pungi si, raman putin blocat cand aflu valoarea de plata, dar, in prima faza, pun totul pe seama faptului ca "m-a luat valul si asa imi trebuie daca nu ma tin de lista"...

Dupa ce iau bonul de la casiera, ma gandesc: "val-val, dar ce mai val"... asa ca iau frumos bonul fiscal (unul foarte scurt tinand cont ca plecam dintr-un hypermarket) si il iau la analizat - STUPOARE!!!! SOC!!! Primul produs care imi sare in ochi - Bomboane Toffifee 4+1 - valoare 70.32 RON - ouch, ce mai afacere am facut ma nene... 4 + 1 (gratis), dar la un calcul rapid imi dau seama ca o cutie (moka sau nu) iese la vreo 14 RON (in conditiile in care, in magazine, o asemenea cutie e maxim 8 RON) - atunci, imi amintesc faptul ca la raft, pretul unei cutii era de 5.99 RON (si, la naiba, aia nu era nici la oferta 4+1). Incerc sa imi revin din soc, dar dau peste un alt produs "dubios" de pe bon - o sticla de vin Feteasca Neagra Budureasca - valoare 38.25 RON - aici, ma dezmeticesc repede (eram deja incalzit dupa ce mi-am reamintit pretul de la raft pentru bomboane) si imi amintesc faptul ca, la raft, pretul vinului era ~18 RON... SOC!!! GROAZA!!! Imi revin, ma duc la casiera - imi spune foarte senina ca ea a scanat produsele, deci alea sunt preturile (deci, cu alte cuvinte, eu sunt tampit si nu am retinut bine preturile de la raft); insist - atunci, ea ma trimite la Receptie Clienti - bun...ajung acolo, incerc sa explic, rostesc cuvantul "bomboane", dar nu apuc sa termin ca, dna de acolo, ma completeaza "...Toffifee. Stiu despre ce e vorba, va dau diferenta de bani inapoi" - eu: "ce tare, deci nu sunt primul"; ea: "parca au innebunit toti azi cu bomboanele astea" - eu, in mintea mea: "Misto! Mai devreme am fost tampit, acum sunt si nebun ca iau bomboane Toffifee...in fine, ce mai conteaza toate astea... trec peste - doamna ma va ajuta sa imi rezolv problemele..." Dna, foarte rapid, incepe procedura pentru a rezolva problema cu bomboanele...eu intervin zicandu-i si de problema la sticla de vin - suna repede o colega de pe raion, respectiva ii comunica pretul dupa care, imi spune ca la sticla de vin pretul e corect - eu, raman perplex...ii spun ca imi amintesc clar ca scria mare pretul, vinul era la oferta si o rog sa imi permita sa ma duc la raft sa verific personal pretul - este de acord, ma duc la raft, o gasesc pe colega (cu care vorbise la telefon), imi arata pretul la raft de 38 RON, eu ii arat pretul scris cu litere de o palma, ii arat numele de pe sticla de vin, numele de pe afisul cu oferta (erau IDENTICE), dar ea imi zice ca ala era alt vin si s-a terminat... accept (cu greu) explicatia, ii spun ca voi face retur acelei sticle si imi voi alege alt vin - ceea ce am si facut, dar inainte de asta am facut si o poza la oferta lor...

Astfel, era sa imi iau teapa de ~60 RON (valoarea produselor pe bonul "tepar" - 270 RON; valoarea reala a produselor - 210 RON)...", a scris acesta pe Facebook.