ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile anunță scumpiri în cascadă la electricitate, care se adaugă la majorarea aprobată la 1 iulie. Prima modificare ar putea veni la 1 octombrie, iar la sfârșitul anului facturile se vor mai scumpi o dată, spune șeful ANRE. 

De vină sunt prețurile de pe bursă, care continuă să crească și se apropie de valorile istorice înregistrate la începutul anului. Autoritățile au început o nouă investigație, pentru a identifica sursa recentelor majorări.

Pe consumatorii casnici îi așteaptă două noi scumpiri la electricitate. Cumulate, acestea ar putea ajunge la 10 procente față de prețul actual, majorat deja cu 8%, în medie, de la 1 iulie. Prima creștere vine din cauza prețurilor mari la care furnizorii sunt obligați să cumpere energia de pe bursă.

„Va trebui să luăm în considerare de la 1 octombrie chiar o ajustare separată de programul de liberalizare care se încheie la 1 ianuarie anul viitor. Sigur, cel care pierde este consumatorul.”, a spus Nicolae Havrileț, președinte ANRE.

A doua creștere va veni la sfârșitul anului și va fi de până în 5 procente, estimează ANRE.

„În mod normal noi ne raportăm acum la prețul acesta crescut de 8%. Între prețul crescut cu 8% și viitorul preț pe care îl vom da, nu mai poate să fie o creștere așa de mare de 8%. Suntem undeva sub 5%, ca și estimare.”, a spus Nicolae Havrileț, președinte ANRE.

Astăzi energia electrică vândută pe bursă este de peste două ori mai scumpă decât anul trecut, tot pe 3 august. Prețul maxim azi este de 500 de lei pentru fiecare Megawatt oră, iar pentru energia livrată pe 4 august, prețul ajunge la 570 de lei per Megawatt oră.

Situația este greu de explicat, în condițiile în care producția de energie în hidrocentrale are cea mai mare pondere din total. Cum aceasta este și cea mai ieftină energie, în mod normal prețul ar trebui să scadă. Un alt argument pentru evoluția cotației pe bursă este seceta.

Cu toate astea, debitul pe Dunăre la intrarea în țară este la același nivel ca în 2016, când prețul electricității era mult mai mic. Datele contradictorii au impus o analiză, explică șeful ANRE.

 „Suntem foarte interesați să vedem care sunt elementele care au produs această creștere față de unele condiții similare din trecut, atunci când nu s-au înregistrat aceste prețuri. Se utilizează mai mult rezervele lacurilor. Energia electrică produsă în lacuri este mai scumpă decât cea produsă pe Dunăre. Ăsta este un element pe care l-am observat.”, a spus Nicolae Havrileț, președinte ANRE.

Gabriel Dumitrașcu, expert energie: Există o tendință manipulativă a pieței, există niște speculații care cresc artificial prețul. Dorința de profit a producătorilor de energie electrică nu justifică această creștere exagerată de preț.

Astfel, Guvernul este marele câștigător al acestei situații. Companiile de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și complexurile energetice vând energie scumpă, iar profiturile ajung în buget.