ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un client al companiei germane Telekom a aflat că are de plată nu mai puțin de 7.700 lei pentru o factură neachitată din anul 2005!

Bucureșteanul a încheiat în 2004 un contract cu Cosmote, companie preluată între timp de Telekom. Nu a achitat ultima factură din abonament, în valoare de 435 lei. Compania nu l-a înștiințat că are de plată o factură restantă, ba chiar în urmă cu 2 ani i-a făcut un nou abonament, necomunicându-i nici cu această ocazie că există un sold restant.

Telekom a vândut facturile restante/neachitrate către firma de recuperări Getback Recovery SRL, deținută de Getin Holding S.A. Această firmă face parte din grupul fondat de polonezul Leszek Czarnecki  care desfășoară activități în Polonia, Rusia, Belarus, Ucraina și România în sectorul financiar-bancar, intermedieri financiare, asigurări și leasing.

După ce timp de 11 ani nu a fost anunțat că are de plată o factură, pentru bucureștean a început teroarea. Getback Recovery SRL a sunat-o pe soția bărbatului, chiar dacă aceasta nu avea nicio calitate în contract. I-au trimis SMS-uri prin care era amenințată cu executarea silită a bunurilor! Firma poloneză a început apoi să-l sune insistent pe bărbat, apeluri urmate de SMS-uri amenințătoare.

Nu este singurul caz de acest tip. Dumitrescu Gheorghe din Cernavodă a avut un contract cu Cosmote în 2005, iar în anul 2015 a primit o notificare prin care este anunțat de Getback Recovery SRL că are de plată 2600 lei pentru că nu a plătit două facuri de 160 lei.  Bărbatul susține că a achitat toate facturile, dar că nu mai are nicio dovadă pentru că nu a păstrat atâția ani niște facturi. Solicitarea sa de a primi  mai multe detalii a rămas fără răspuns.

Guvernul vrea să reglementeze pentru prima oară activitatea firmelor de recuperare creanțe din România în raport cu persoanele fizice, iar condițiile sunt dure. Băncile nu vor mai avea voie să externalizeze portofoliile de credite curente și nici să vândă creanțele către firmele deținute de ele, în timp ce recuperatorilor li se interzice să mai perceapă dobânzi pentru creanțele achiziționate sau să hărțuiască în vreun fel debitorii, așa cum se întâmplă în unele cazuri acum.