ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce marți dimineață Legea conversiei creditelor a fost votată pe amendamente, după-amiază lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Parlamentarii nu au fost în stare să adune cvorumul necesar pentru a trece această lege. Votul a fost amânat pentru luni.

Așa cum era de așteptat, există lupte dure pentru această lege. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut o acuzație extrem de dură la adresa premierului. Șeful PSD declarat că liberalii ar fi vrut să retrimită la comisii Legea conversiei după ce ar fi primit un document de la premierul Dacian Cioloș prin care este cerută menținerea gradului de îndatorare la 50%.

"PNL ar fi vrut că legea conversiei să fie retrimisă la comisii pentru că așa le-a cerut Cioloș printr-un document care a ajuns și la Cameră”, a afirmat Dragnea. Întrebat despre ce document este vorba, președintele PSD a răspuns că este vorba despre un punct de vedere al Guvernului în ceea ce privește conversia creditelor.

Deputatul PSD Ana Birchall, inițiatoarea proiectului legislativ privind conversia creditelor în franci elvețieni, a condamnat boicotul PNL față de votul în plen pe acest proiect de lege. "Este inadmisibil cum înțeleg deputații PNL să ignore așteptările a mii de familii de români, boicotând votul pe proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni. Încă din momentul în care am depus proiectul de lege, în 2014, am făcut apel către toți colegii, indiferent de culoarea politică, să nu politizăm dramele oamenilor aflați în necaz financiar. Cred că în aceste momente era foarte important ca liberalii să lase deoparte orgoliile politice și să adoptăm această lege care vine în sprijinul împrumutaților ce nu își mai pot plăti ratele și trăiesc cu frica în sân că își vor pierde agoniseala de o viață.

După ce în ultimele săptămâni liberalii m-au acuzat pe mine și PSD că nu am dori conversia creditelor la cursul istoric, deși această variantă fusese agreată cu reprezentanții împrumutaților în CHF în întâlnirile și discuțiile avute în toată această perioadă, astăzi ei își arată adevărata față, alegând să boicoteze politic votul pe acest proiect de lege așteptat de mii de români, pentru a spăla imaginea unui ministru tehnocrat. După ce timp de doi ani au votat împotriva proiectului meu de lege în fiecare comisie parlamentară, tergiversând nejustificat procesul de adoptare, nici în al doisprezecelea ceas PNL nu a înțeles să pună interesul oamenilor mai presus de disputele politice", a declarat deputatul PSD Ana Birchall.

Reacția PNL

Prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul, i-a acuzat pe Liviu Dragnea și Ana Birchall că ”mint de îngheață apele” în legătură cu vinovații pentru amânarea votului din plenul Camerei Deputaților privind Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, Paul afirmând că deputații PSD se fac vinovați pentru lipsa de cvorum ce a determinat amânarea.

”Cer sancțiuni ferme împotriva parlamentarilor absenți și convocarea în regim de urgență a unei noi ședințe în plen. Sunt dezgustată de aceste coterii politice parlamentare orchestrate de PSD. Dezgustată!”, a afirmat deputatul PNL.

Ea susține că acuzațiile PSD legate de faptul că liberalii se fac vinovați de neîndeplinirea cvorumului sunt minciuni.