ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României (BNR) salută angajamentul luat de actualul guvern, de menținere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3% din produsul intern brut (PIB), dar are pregătite măsuri suplimentare în cazul în care plafonul va fi depășit.

Banca menționează un context al existenței unor riscuri interne legate de situația post-electorală și de modul în care va fi construit bugetul pe acest an, potrivit declarațiilor de vineri ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu, potrivit News.ro.

Ministrul de Finanțe din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Viorel Ștefan, a declarat recent că, în ciuda măsurilor privind creșterile salariale și reducerile de taxe anunțate, deficitul bugetar nu va depăși 3% din PIB.

„Salutăm declarația ministrului de Finanțe, de menținere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3%. O considerăm un agajament”, a spus Isărescu, la briefingul de presă de după prima ședință de politică monetară din 2017.

Întrebat în legătură cu măsurile pe care BNR le-ar putea lua în cazul în care deficitul bugetar va depăși plafonul stabilit în tratatele Uniunii Europene sau inflația va depăși nivelul țintit de BNR, Isărescu a afirmat:”Întotdeauna avem scenarii și măsuri suplimentare stabilite”.

În privința măsurilor anunțate de Guvern, privind creșterile salariale și reducerile de taxe, Isărescu a fost rezervat în declarații, susținând că trebuie văzută mai întâi construcția bugetară, care ar putea conține noutăți.

Guvernatorul a avertizat, totuși, asupra unor riscuri legate de situația internă.

„Riscurile interne sunt legate de situația post-electorală pe care o vedem la televizor. Discuții, controverse, construcția bugetară”, a declarat Isărescu.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunțat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că angajamentele bugetare care urmează a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor și a burselor pentru studenți, sunt însoțite de măsuri de suplimentare a veniturilor la buget, precum eliminarea plafonului CAS și CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu, astfel încât există ”o balanță” între venituri și cheltuieli.