ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a redus recent avansul la creditele ipotecare de la 35% la 25% speriată că cererea dispare, avans majorat oricum demonstrativ pe fondul dezbaterii legii dării în plată, BCR face publice câteva concluzii pe marginea primelor două luni de aplicare a legii.

În momentul în care legea dării în plată trecea prin forcepsul dezbaterilor parlamentare iar mediul bancar făcea un lobby agresiv (se ne amintim de pelerinajul unor ambasadori la președinte, de misivele BCE, poziția organizației Salvați Copii și a Consiliului Fiscal, editorialele publicate de bancheri în presă, etc), debitorii potențiali erau amenințați cu creșterea avansului la creditele garantate cu ipotecă, altele decât cele din Programul Prima Casă. Legea a fost promulgată între timp, autoritățile dau semnale tot mai clare că Programul Prima Casă va deveni unul social (era oricum o măsură gândită pentru perioada de criză) iar băncile se inghesuie să reducă avansurile majorate demonstrativ în timpul dezbaterilor legii dării în plată, unul dintre cele mai recente exemple venind de la BCR (scădere de la 35% la 25%). Banca face publică azi o analiză după primele 2 luni de la aplicarea legii.  

„BCR estimează că instituțiile bancare vor găsi soluții de reducere a avansurilor la creditele de locuința pentru categorii specifice de clienți, dar, astfel, legea „Darea în Plată” creează premise negative care vor genera inegalități sociale. În acest moment, se poate estima cu realism faptul că ritmul de creștere a creditării pentru locuințe va încetini semnificativ, în contradicție cu nevoile generate de calitatea scăzută a fondului locativ din România (case vechi, înghesuite și aglomerate, cu nevoi urgențe de modernizare și reabilitare și chiar cu risc seismic ridicat). La nivel general, efectele secundare negative ale legii „Darea în Plată” se produc deja și se vor accentua pe termen lung: condițiile creditelor pentru locuințe au devenit semnificativ mai restrictive față de perioada de dinaintea implementării legii, legea accelerează evacuările, creează riscuri pentru piață financiară, afectează premisele unei piețe financiare corecte și echilibrate. În contextul unor efecte negative evidente, considerăm faptul că legislația ar trebui să încurajeze o cale corectă și sustenabilă; spre exemplu, în anul 2015, prin soluții comerciale, BCR a scăzut ratele a peste 30.000 de clienți, iar începând cu anul 2009, peste 150.000 de clienți au beneficiat de refinanțări, restructurări sau ajustări de costuri. După două luni de aplicare a legii „Darea în Plată” au fost publicate de către Banca Națională a României statistici cu privire la impactul legii. Aproximativ 4.000 de clienți au făcut uz de această lege, ceea ce reprezintă 1 din 100 de clienți care au contractat un credit ipotecar. Între cei aproximativ 4.000 de clienți se numără aproximativ 400 de clienți cu profil de investitori imobiliari, care au dat în plata cel puțin 2 imobile, precum și cazuri prin care s-a solicitat ștergerea datoriilor comerciale ale unor firme”, arată concluziile evidențiate de departamentul de comunicare din BCR.

Banca se plânge deci că va acorda mai puține împrumuturi imobiliare, în condiții mai restrictive. Avansul va fi totuși mai mare decât cel aferent programului Prima Casă-este adevărat, dar scadența împrumutului va fi implicit mai scurtă iar sumele înapoiate băncii mai mici. În plus, comprimarea cererii va duce și la comprimarea prețurilor imobilelor, astfel încât dezavantajul unui avans mai mare este acoperit de valoarea mai mică a împrumutului pentru locuință și de perioada mai scurtă de captivitate ca debitor. Tot BCR-ul plânge fariseic pe umărul celor care decid să părăsească locuința din cauza faptului că raportul rată/venituri din prezent li se pare de nesuportat, ignorând că debitorul știe cel mai bine când să își asume sau nu o rescandențare sau o ajustare a costurilor.