ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea dării în plată, motivând că ar crea nedreptăți.De când Parlamentul a adoptat această lege, BNR s-a opus, afirmând că prevederile documentului sunt în dezavantajul băncilor.

"BNR are trei tipuri de argumente pe baza cărora propune președintelui României o decizie de retrimitere a Legii către Parlament și/sau de verificare a constitutionalității acesteia. Sunt argumente de stabilitate financiară, juridice și de natură etică", a declarat viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu.

Nepotul Ghizelei Vass a afirmat că datele BNR arată că nu se justifică o funcție socială pentru această lege.

"Suma valorii creditelor luate de aceste 1.402 persoane este de 1,7 miliarde lei (cca. 1,2 milioane lei per credit). Aceste date indică faptul că există credite pentru care nu se justifică o funcție de protectie socială a legii", a subliniat Bogdan Olteanu.

În mod aproape neverosmimil, deși băncile de pe piață sunt în totalitate private și străine, Bogdan Olteanu susține că adoptarea legii poate duce la stabilitatea financiară a instituțiilor de credit, costuri pe care le vor plăti contribuabilii.

"Mai mult, se observă că, pe măsura ce creste valoarea creditului, se înrăutățește disciplina de plata (...). În forma actuală, Legea poate genera risc sistemic, implementarea acesteia afectând stabilitatea financiară și funcționarea instituțiilor de credit și putând conduce la costuri pentru contribuabil", a continuat acesta.

Vice guvernatorul BNR a mai spus că legea este imorală pentru că "se aplică oricărei situații locative a debitorului, indiferent că locuiește în imobilul ipotecat sau nu, fie că deține sau nu alte soluții locative".

"Acest lucru nu este moral. Măsurile excepționale, și iertarea de datorii este o măsură excepțională, trebuie aplicate numai în situații excepționale, precum este cea a debitorului care riscă să rămână fără locuință datorită imposibilității de a își plăti creditul", a susținut Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a mai spus ca legiuitorii trebuie să ia în considerare și efectele unui asemenea act normativ asupra celor ce vor veni.

"(Legea - n.red.) va face cu mult mai greu accesibile creditele ipotecare pentru cei ce vor dori să cumpere case în viitor. În cazul creditelor ipotecare acordate în condiții de piață, este de așteptat ca avansul solicitat debitorului să ajungă undeva între 35% și 50%, ceea ce va fi de nesuportat.

Creditul de tip 'prima casă' va dispărea cu totul, câtă vreme garanția statului nu va mai putea fi acceptată, ea fiind stinsă prin efectul legii în cazul unei decizii de dare în plată. Altfel spus, aceasta soluție legislativă are consecinte dramatice asupra șanselor generației viitoare de a dobandi o casă accesând un credit ipotecar", a spus Bogdan Olteanu.