ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Profiturile colosale pe care băncile le fac în România ar putea fi aproape de final. Prima Casă, programul guvernamental de mare succes pentru bănci, se apropie de final.

Doar românii cu venituri mici ar putea beneficia, în următorii ani, de programul Prima Casă. Schimbarea de optică este prevăzută în Strategia Națională a Locuirii, document lansat în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale care nu precizează însă care va fi limita de venit pentru a putea beneficia de prevederile programului.

"Câteva modificări ale programului Prima casă ar putea ajuta la soluționarea unora dintre aceste probleme: de exemplu, printr-o direcționare mai bună către gospodăriile care altfel nu ar putea contracta o ipotecă, efectele de distorsionare ar putea fi reduse deoarece veniturile beneficiarilor ar corespunde prețurilor locuințelor mai mici, iar cheltuielile publice ar fi direcționate corespunzător către gospodăriile cu venituri mai mici.

Plafonul de garantare de 60.000-70.000 EUR nu este destul de eficient în filtrarea și orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistență din partea Guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluție în această privință. Astfel, eligibilitatea pentru obținerea garanției din cadrul programului Prima Casă ar putea să se bazeze pe criteriul de venit", se arată în document.

Programul Prima Casă a fost lansat în 2009, în plină criză economică și financiară, astfel că s-a bucurat de popularitate printre români. Până în prezent, peste 180.000 de locuințe au fost cumpărate prin intermediul programului guvernamental, în valoare de circa 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale.

Principalul avantaj al programului este avansul de 5%, comparativ cu cel puțin 30% la majoritatea creditelor imobiliare standard.