ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de conectare a caselor de marcat la serverul ANAF va aduce cheltuieli mai mari pentru comercianți și profituri de zeci de milioane de euro pentru distribuitorii dispozitivelor.

Zeci de mii de firme vor fi nevoite să investească în case de marcat cu jurnal electronic. Implementarea va începe anul viitor cu marile lanțuri de magazine. Un milion de case de marcat vor transmite date către ANAF până la jumătatea anului 2019.

„În alte țări din jurul României în care s-a implementat un sistem similar au apărut probleme. Așa cum am avut și noi la sistemul cardurilor de sănătate, unde au existat întreruperi, ne e teamă să nu apară situații similare și în cazul caselor de marcat”, spune Alexandru Lembrau, acționar firmă de case de marcat, pentru Digi 24.

În Bulgaria sistemul de monitorizare al Fiscului se aplică din 2011, iar baza de impozitare a crescut cu două miliarde de euro în câteva luni. Și ANAF speră să crească încasările la bugetul de stat prin această măsură.

„Autoritatea fiscală are mai multe interese decât cetățenii obișnuiți și probabil vor să vadă și fluxurile de numerar, se ajunge la o globalizare a veniturilor și se pune întrebarea, dar de unde ai avut tu bani să plătești acele bunuri pe care le-ai cumpărat”, afirmă Adrian Bența, consultant fiscal.

ANAF a amânat implementarea acestor măsuri din cauza fondurilor insuficiente pentru investiții în sistemul informațional. Pe de altă parte, costurile pentru comercianți vor crește cu cel puțin 20%. Însă afacerea este una extrem de profitabilă pentru firmele care au autorizație să comercializeze case de marcat cu jurnal electronic.

„Poate să fie și un anumit lobby al celor care distribuie case de marcat fiscale pentru că presupune, pe de o parte, fie să se promoveze anumite tipuri de case de marcat fiscale în detrimentul altora”, spune Adrian Bența, consultant fiscal.

Prețul unei case de marcat cu jurnal electornic ajunge la 300 de euro, la care se adaugă cel puțin 250 de euro pentru imprimanta fiscală. În România, la finalul anului trecut erau înregistrate 60 de firme autorizate să distribuie case de marcat.