ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui studiu recent, aproape șase luni trudim ca să achităm taxe, adică din ianuarie până în iunie și abia din vară încolo începem să lucrăm pentru noi și pentru familia noastră. Practic, din salariul brut aproape jumătate se transformă în dări. 

Din salariul brut pe care îl câștigăm, 43% ajunge la stat. Dacă facem un calcul pe salariul mediu actual, de 3288 de lei, potrivit INS, asta inseamna 1419 lei. Aici intră  contribuțiile sociale și impozitul pe venit care se rețin chiar înainte să primim banii în mână. 

Apoi, plătim și TVA pentru orice produs cumpărat, adică bani care se întorc către stat. Nu intră însă în calcul impozite pe care doar unii dintre noi le plătesc, cum ar fi cel pentru proprietate.

În număr de zile lucrate, dacă ne gândim la venitul total pe un an întreg, muncim pentru taxe și impozite o parte din iarnă, primăvară și ceva din vară. Sumele câștigate în această perioadă merg la stat. Abia de prin 6 iunie începem să muncim și pentru noi. Specialiștii au numit această zi ziua libertății fiscale.

Iar suma care ajunge la stat este și mai mare dacă luăm în calcul contribuțiile angajatorului care depășesc 750 de lei pentru salariul mediu. Cu tot cu ce plătește angajatul, ajungem la 54% din costul total salarial. 

În condițiile de față, cu ce mai rămâne angajatul?

„Praful de pe tobă, cum spune românul. Foarte puțini bani. Am doi copii și ca marea majoritate ne descurcăm destul de greu. Am fost cu copilul în spital și a trebuit să plătesc. Nu am beneficiat cât mi s-a luat.”, a spus un angajat, conform Știrileprotv.

Dacă vrei să muncești pentru tine și să câștigi bani, nu trebuie să fii angajat.

„Românul care muncește este solidar cu statul. Statul român însă a uitat să fie la fel de solidar cu românul. Și atunci când vine vorba de calitatea serviciilor publice, educație, sănătate, infrastructură, suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană.”, a spus Andreea Paul, președinte INACO. 

Într-un top al celor care muncesc mai mult pentru stat decât pentru ei, noi suntem pe locul 21, din 28 de țări. Locuitorii din Cipru sunt cei mai norocoși. Ei muncesc pentru stat doar până la finalul lui martie. Britanicii au ziua libertății fiscale pe 9 mai, iar vecinii bulgari încep să muncească pentru ei de pe 18 mai. Cu trei săptămâni mai devreme decât noi.