ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Indicatorul Robor cu scadența la trei luni, în funcție de nivelul căruia se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a ajuns ieri la 0,85% pe an, în urcare cu 12% față de ședința precedentă. Astfel, costul leilor a ajuns la un maximum al ultimelor cinci luni, influențat probabil de decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană.

Băncile calculează dobânda pentru un credit în lei cu dobândă variabilă în funcție de nivelul Robor la trei luni, la care adaugă o marjă de 2-3 puncte procentuale pentru creditele ipotecare și de 8-12 puncte procentuale pentru creditele de consum.

Pentru creditele acordate prin programul Prima casă, dobânda se calculează, potrivit zf.ro, în funcție de Robor la trei luni plus o marjă de 2%.

O creștere de 0,10 puncte procentuale a costului creditelor într-o singură zi înseamnă practic o scumpire de 10 lei pe lună pentru un credit Prima casă de valoare medie (180.000 de lei).