ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câștigul real obținut în prezent de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este pozitiv la cinci bănci și negativ la 18 bănci, reiese dintr-o analiză care a vizat un număr de 23 de bănci din sistem.

 Portalul de informații financiare Finzoom a lansat, joi, dobânda anuală efectivă (DAE) pentru depozite și conturi de economii, care include, pe lângă dobânda anuală, și impozitul de 16% reținut pentru dobândă, dar și o parte din comisioanele percepute de bancă, în contextul în care, la nivel de autorități în domeniu, se afirmă că în România nu există dobânzi negative la depozite, conform Agerpres.

"Dintre băncile analizate, doar la cinci DAE este pozitivă, respectiv câștigul real, iar la 18 bănci DAE este negativă și la fel și câștigul real. În acest moment, cel mai mare câștig obținut de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este de 16,08 lei, iar depozitul cel mai păgubos, cel cu o pierdere de 50,97 de lei", a explicat directorul Finzoom, Irina Chițu.

Ea a precizat că, din analiză, reiese că băncile care oferă cele mai mari dobânzi nominale nu au și cea mai bună DAE, respectiv cel mai mare câștig real.

"Din contră, vedem că la TBI Bank și Idea Bank, cu dobânzile nominale cele mai ridicate, respectiv 2,15% pe an, câștigurile reale sunt negative, respectiv minus 18,07 lei și minus șase lei", a precizat Chițu.

Potrivit Finzoom, câștigul real este pozitiv la toate băncile care oferă depozite populației doar pentru sume mai mari de 7.000 de lei, respectiv 10.000 de euro și 11.000 de dolari, depuse pe o perioadă de 12 luni.

Comisioanele percepute de bănci care reduc câștigul din dobândă sunt cel de deschidere de cont, de administrare, de închidere sau de retragere numerar la scadență de la ghișeu (pentru că orice depozit trebuie însoțit de un cont curent). La acestea se adaugă și impozitul de 16% pe dobânda nominală.

"În acest moment, opt bănci din sistem, cele mai mari, percep comision de retragere numerar la ghișeu, chiar dacă retragi banii în ziua scadenței. Dacă retragi banii în afara scadenței, acest comision este mult mai mare și pierzi și dobânda. Cel mai mare comision este perceput de BCR, respectiv 1%, minimum 15 lei", a adăugat Irina Chițu.

Pe de altă parte, există și comisioane care nu se includ în DAE. Unul dintre ele este comisionul de retragere numerar neprogramat, care variază între 0,5% (minim 3,5 lei) la CEC (indiferent de sumă) și 2% la OTP Bank și BCR pentru sume mai mari de 50.000 de lei. Altul este comisionul de retragere numerar pentru sumele anunțate și neridicate. Acestea sunt fie în sumă fixă, 15 — 20 de lei, sau între 0,1% (Intesa) și 2% (BCR).

În aceste condiții, Finzoom recomandă deponenților să țină cont de toate aceste comisioane care le pot eroda economiile, să aleagă depozitul în funcție de DAE și de câștigul real, să nu spargă depozitul înainte de scadență și să știe că dobânzile afișate la bancă sunt anuale, nu lunare.

Pe de altă parte, deși câștigurile la bancă sunt mici, nu este recomandată păstrarea economiilor la saltea, iar deponenții trebuie să știe că depozitele la bănci sunt garantate în limita a 100.000 de euro/deponent pe bancă, de către Fondul de garantare a Depozitelor Bancare, a atras atenția Irina Chițu.

În acest moment, dobânda medie la depozitele în lei este de 0,93%, în scădere accentuată de la 9,37% în 2009, la euro — 0,26%, față de 3,15% în 2009, iar la dolari 0,32%, față de 1,86% la același moment de referință, mai reiese din analiza Finzoom.

Cele mai mari dobânzi nominale pentru un depozit în lei de 1.000 de lei pe 12 luni sunt oferite de Idea Bank și TBI Bank (2,15% pe an), iar cele mai mici la UniCredit Bank și Alpha Bank (0,65% pe an).