ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a emis o opinie negativă cu privire la efectele adoptării legii dării în plată. Oficialii de la Bruxelles consideră că legea "prezintă un risc major negativ la adresa perspectivelor macroeconomice ale României, cu efecte asupra creșterii creditării și a încrederii investitorilor și consumatorilor".

Cu alte cuvinte, Comisia a lansat aceleași argumente pe care le-au avansat și băncile din România, în frunte cu BNR. "Bancherii susțin că darea în plată, care permite debitorilor să renunțe la imobilul ipotecat în favoarea băncii, în schimbul ștergerii datoriilor, va duce la restrângerea creditării și la pierderi pentru sistemul bancar", arată Profit.ro.

Băncile, care au acordat creditei mobiliare preponderent cu garanții de stat începând cu 2009, susțin că ar putea fi nevoite să crească substanțial avansurile solicitate clienților, pentru a acoperi riscul de finanțare. Astfel, cererea de credite ar urma să scadă, arată sursa citată.

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a reacționat la comentariile Comisiei Europene, ridicând semne de întrebare asupra motivelor acestei luări de poziții a Bruxelles-ului.

"Bună ori rea, o lege adoptată de către un stat suveran este legitimă și trebuie aplicată de îndată. Comisia Europeană nu este în măsură să decidă ce legi poate ori nu să voteze Parlamentul României. Mă întreb, oare nu cumva, cei mai mari beneficiari ai acestui balon de săpun al supraconsumului speculativ de dinainte de recesiune sunt chiar marii coloși bancari externi pentru care Bruxelles-ul nu se ferește să facă ,,lobby,, și care, cu mici excepții, au neglijat creditele industriale și au pompat masiv în bula imobiliarelor aducătoare de profit facil și fără echivalent net în sfera producției directe?",  a declarat parlamentarul de Ilfov.