ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De anul viitor, plata contribuțiilor la sănătate și pensii cade exclusiv în sarcina salariaților. Este precizarea oficialilor de la Finanțe, care spun că CAS și CASS vor fi transferate de la angajator la angajat. Iar reținerea și virarea lor către buget va reveni firmelor și instituțiilor de stat. 

Totuși, măsura nu va duce la scăderea veniturilor nete ale salariaților, susțin autoritățile. Iar asta pentru că în paralel va avea loc reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. În aceste condiții, nu va fi nevoie ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 22%, așa cum au cerut sindicatele, pentru a compensa noua sarcină fiscală.

Programul de guvernare 2017 – 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finanțelor.

Totodată, „se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”.

„Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului”, se arată în comunicat.

Astfel, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu, vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finanțelor.

„Măsurile nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, se arată în comunicat.

Premierul Mihai Tudose a declarat recent că CAS și CASS ”vor rămâne pe modelul actual”, el răspunzând enervat jurnaliștilor care l-au întrebat despre faptul că acestea ar putea fi achitate de către fiecare angajat: ”Eu nu știu de unde tot scoateți lucrul acesta”.

„Toate taxele de genul acesta, CAS, CASS, vor fi plătite de angajator, fiindcă astfel riscăm", a spus marți Tudose.

Joi, Tudose le-a transmis reprezentanților sindicatelor și patronatelor că Executivul este deschis la dialog și consultare publică pe tema noilor măsuri ce vor fi implementate în justiției, în fiscalitate, în legislația salarizării și a pensiilor, pentru a se ajunge la cele mai bune soluții.

Comunicatul Ministerului de Finanțe:

Ca urmare a solicitărilor primite din partea presei și a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligațiilor privind CAS și CASS datorate de angajator către angajat, facem următoarele precizări:

Programul de guvernare 2017 – 2020 conține un pachet de măsuri ce vizează contribuțiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018.

Astfel, nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste contribuții vor fi datorate de către angajat, însă obligația stabilirii, reținerii și plății acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului.

În acest sens, sumele reprezentând CAS și CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creșterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei și implicit o pensie mai mare.

Măsurile nu vor implica creșterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodată, având în vedere și scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat.