ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul proiect legislativ privind sistemul de economisire-creditare păstrează prima de stat la 20% și limitează sumele acordate la 200 euro.

"Prima de stat pentru locuințe va fi încasată în continuare, după 5 ani de economisire, chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract de credit pentru un imobil, dar va fi diminuată la 20% din totalul depunerilor anuale și la maximum 200 de euro pe an. Tinerii care nu au împlinit vârstă de 18 ani vor putea încheia și ei contracte de economisire pentru locuințe, conform unei propuneri legislative” arată profit.ro.

Sistemul prevede posibilitatea economisii pentru o perioadă de timp urmând ca la scadență titularul să aibă opțiunea de a contracta un împrumut în condiții avantajoase, la dobânzi sub cele bancare (4,5% la lei la Raiffesien Banca pentru Locuințe). Atenție, e vorba de un drept dar nu de o obligație! 
Dincolo de dobânda la termen de 1,5% pe an (ușor superioară mediei dobânzilor la termen din sistemul bancar), cei care aleg acest sistem beneficiază de o subvenție din partea statului egală cu 200 de euro la o sumă economisită de aproximativ 1.000 de euro pe an (anterior subvenția era de 25% dar nu mai mult de 250 de euro anual). 

Făcând un calcul simplu, cine poate strânge echivalentul a 1.000 de euro pe an (aproximativ 380 lei/lună) și alege acest sistem în dauna depozitelor bancare s-ar alege în 5 ani cu 1.000 de euro câștig având în bonusurile cumulate și dobanzile la termen la depozite.

Cum proiectul de lege prevede că și cei sub 18 ani pot alege acest sistem de economisire-creditare, efectul de levier pentru famiile numeroase este asigurat (se încheie contracte pe numele tuturor minorilor din dotare). Asta în condițiile în care anterior, un raport al Curții de Conturi incrimina cele două bănci pentru locuințe pentru practici incorecte (contracte încheiate pe numele unor minori sau pensionari).