ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru cei care vor să deschidă o mică afacere în România este din ce în ce mai greu. În unele domenii, acest lucru tinde să devină imposibil din cauza legislației.

Recent, Parlamentul a votat impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri care va fi introdus la 1 ianuarie 2017. Astfel, impozitul datorat de marile restaurante este dublat, dar suma pe metrul pătrat va fi cu 450% mai mare pentru cele cu suprafețe de până la 30 metri pătrați.

Anomalia a fist sesizată de președintele Klaus Iohannis, care a trimis inițial observații care se refereau la dezavantajarea afacerilor mici, trimițând legea la reexaminare dar parlamentarii le-au ignorat. Acum, președintele nu mai are posibilitatea să ceară Parlamentului încă o reexaminare, ceea ce înseamnă că noul impozit va fi introdus de la 1 ianuarie 2017.

În aceste condiții, restaurantele foarte mici din Capitală, sub 30 metri pătrați (mp), vor datora 11.844 lei/an, potrivit calculelor făcute pe Facebook de fostul secretar de stat în Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș, în timp ce restaurantele foarte mari, de peste 800 mp, vor datora 70.245 lei/an.

Suma care le revine marilor restaurante este dublă față de cea calculată conform variantei inițiale a Legii. Cu toate acestea, arată Biriș, proporțional, impozitul specific/mp pentru un restaurant mic (30 mp) rămâne cu 450% mai mare față de restaurantele mari (801mp).