ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Băncile de locuințe ar fi irosit o mare parte din cele peste 766 de milioane de lei primite din partea statului, susține Curtea de Conturi.

Potrivit instituției, BCR și Raiffeisen ar fi încheiat contracte inclusiv cu bebeluși și persoane prea vârstnice ca să participe la program, doar ca să primească sume mai mari de la buget.

Potrivit Curții de Conturi, statul a cheltuit până acum peste 766 de milioane de lei ca să acorde prime celor care au economisit prin intermediul băncilor pentru locuințe. Ajutorul e de maximum 25 la sută din suma pusă deoparte anual, dar nu mai mult de 250 de euro.

În schimbul acestei finanțări, băncile ar fi trebuit să acorde credite imobiliare mai ieftine celor care economisesc în prealabil. Obiectivul a fost ratat, susține Curtea de Conturi, care invocă faptul că puțini dintre clienții programului au ajuns să-și cumpere o casă. În zece ani, băncile pentru locuințe au încheiat peste 890.000 de contracte de economisire-credite, dar au dat doar 8.100 de împrumuturi imobiliare.

Mulți clienți au reziliat contractele după o perioadă de cinci ani și au încasat dobânda și prima de la stat fără să mai ia un credit imobiliar, potrivit digi24.roÎn plus, mai spune Curtea de Conturi, printre beneficiarii contractelor erau și bebeluși care n-au împlinit un an sau persoane care au depășit vârsta care le-ar fi permis să fie incluse în program. Ar exista și cazuri în care unii clienți au încasat primele pentru mai multe contracte derulate în paralel, fără să aibă acest drept.

În replică, reprezentanții celor două bănci de locuințe spun că au respectat întocmai prevederile legale și speră ca, prin explicațiile date Curții de Conturi, situația să se clarifice.

"Băncile pentru Locuințe au respectat întocmai legislația națională. Suntem convinși că observațiile preliminare ale autoritorilor externi ai Curții de Conturi urmează a fi clarificate, în beneficiul consumatorilor. Modificări ale legii, conform recomandărilor Curții de Conturi, vor fi aplicate atunci când vor fi adoptate" - acesta este răspunsul BCR, Raiffeisen Bank.