ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Daniel Zamfir, autorul unor proiecte de legi cum ar fi Darea în plată sau Legea conversiei, dorește limitarea dobânzilor cu care băncile dau credite la 2.62% (dobânda formată din dobânda-cheie a BNR de 1.75% plus o marjă maximă de încă 50% din dobânda de politică monetar). 

„E un proiect care prevede următorul lucru: să intervenim pe OG 13/2011, care plafonează împrumuturile între persoanele juridice, între persoanele fizice dar care nu plafonează dobândă între persoană juridică și cea fizică", a explicat joi Zamfir. "Asta a rămas neplafonată", mai spune Zamfir. În opinia sa, acest lucru a dus la nebunia dobânzilor rostogolite la IFN-uri, zonă în care s-a ajuns la dobânzi de 3-4000%.„Nu vrem să inventăm nimic, decât să reglementam dobânda remuneratorie și penalizatoare între persoanele juridice și fizice. Băncile nu vor putea da credite cu o dobândă mai mare de 50% peste dobândă-cheie a BNR. Care dobândă acum e 1,75%. Poate în viitor va fi 2% sau 3%", mai precizează liberalul.  
  
 "Într-adevăr au venit unii să să plângă: dom`ne, suntem în faliment că nu ne descurcăm cu 2 și ceva dobândă. Pentru că am consultat băncile, ele zicând că e o nebunie, că o să dea faliment...Dar dacă ele dau dobândă la depozite zero virgulă ceva, iar la credite o să ia doi și ceva la sută, păi nu e bine? Eu zic că e bine!", mai spune Zamfir.