ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apar tot mai multe date legate de organizarea protestelor din Piața Victoriei. Dacă inițial se poate vorbi de o adunare spontană, treptat, manifestațiile au fost deturnate, iar cei care au făcut acest lucru au diverse legături cu multinaționalele din România.

Cei mai mulți protestatari din Piața Victoriei sunt angajați ai multinaționalelor. Prezența în număr ridicat a acestor angajați la proteste a fost remarcată chiar și de șeful Comisiei de Control a SRI, deputatul Adrian Țuțuianu. Acesta a anunțat că va cere "lămuriri SRI" cu privire la cele semnalate de presă, mai precis interesele unor multinaționale ca manifestația antiguvernamentală să nu se limiteze la deja abrogata Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Penal.

Cum s-a ajuns aici

Încă din campania electorală, PSD a promis că va lua unele măsuri de creștere a veniturilor unor categorii de oameni. Pe lângă pensionari, au fost vizați și angajații cu salariul minim. Ajunși la guvernare, cei din coaliția PSD-ALDE au modificat imediat Codul Fiscal și au mărit salariul minim la 1450 lei. Peste 1,2 milioane de salariați au beneficiat de această măsură, mulți dintre ei angajați la mari firme venite în România tocmai pentru că mâna de lucru este extrem de ieftină.

A urmat o măsură neanunțată în programul de guvernare: obligația de a plăti CAS și CASS pentru tot venitul, fiind eliminat plafonul de 5 salarii minime pe economie. Au fost loviți direct managerii acestor corporații, care au salarii foarte mari dar nu plăteau impozit decât pe o parte a venitului. Totodată, pe lista celor care trebuie să plătească impozitele complete pentru venitul realizat se află o mare parte a magistraților, procurori și judecători, dar și lucrători din serviciile de informații.

Modificarea unor prevederi la PFA-uri, o modalitate folosită de unele corporații pentru a-și plăti angajații, nu putea pica bine. Au fost introduse unele limitări legate de clasele de activități dar și de numărul de angajați.

Și asta nu e totul. În luna aprilie se va dezbate legea privind redevențele. O preconizată creștere ar lovi puternic în profiturile uriașe pe care le fac companiile din domeniul petrolier, dar nu numai, în România.